2018. május 1., kedd

Kiskorú K kiskutyák


Kiskorú K kiskutyák 2 hetesek lettek. Most kezdenek beindulni a változások. Már nyílnak a szemecskék, még nem mindenkinél, és nem teljesen, de már látszanak a kis csillogó szemcsíkok. Meg is indultak, próbálnak ezerrel felállni, menni, hol több, hol kevesebb sikerrel, azért még gyakran fölborulnak, de nagyon tepernek. Már a megjelenésük sem teljesen az egyöntetű mini-hurka, hanem kiskutyásodik a kis fejük, kezdenek formálódni. Megmondom őszintén, hogy majd megveszek a kíváncsiságtól, hogy lássam milyenek lesznek pár hét múlva.
Az az igazság, hogy ennél az alomnál minden benne van a pakliban, így lövésem sincs milyen lesz a pontos végeredmény, hogy is fognak kinézni kölykök. Annyira kevert a törzskönyv, olyan sokféle kutya van benne, hogy nem tudom megtippelni se a végeredményt. Nagyjából ezek a típusok találhatók benne: skandináv, francia, angol, klasszikus és modern. Tehát amcsin kívül tulajdonképpen minden játszik ráadásul semelyik sincs olyan arányban, hogy egyértelműen arra tolódjon a dolog. Nagyon szeretem az ilyen kevert törzskönyveket, és mérhetetlen kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
Azt látom, hogy nem annyira egyformák, nem homogén az alom, az egyik kicsit ilyen, a másik kicsit olyan. Ezért is szeretem ha más tenyésztők ilyenkor meglátogatnak, mert érdekel ki mit mond. Ilyenkor az ember (legalábbis én) szeret olyanokkal beszélgetni, akik pontosan tudják min megyek keresztül, akiket ugyanúgy érdekel ez az egész. Megosztani a gondolatokat, kétségeket, esetleges problémákat nagyon fontos és jó dolog.
Ezért is örültem nagyon tegnap Mártiék látogatásának. Márti és Alex jókedvvel, bőséggel és 10 liter kecsketejjel jött, hogy az ég áldja meg őket! Köszönöm innen is, meg a képeket is! Jól meg lettek burgálva a kisbabák, meg végre le lett vágva a karmuk is, ami már igencsak időszerű volt. Ivy folyamatosan ott volt és ellenőrzött mindent, hogy mit csinálunk az ő kisbabáival. Ilyenkor nem zárom ki sosem, szerintem meg is bolondulna. Ott van velünk, látja ki mit csinál, látja, hallja a babákat, és akkor egy idő után megnyugszik, már nem sürög-forog, csak fekszik és figyel.
A kisbabák most már kontaktálnak az emberrel. Beleszniffognak a nyakunkba, szaglásznak, élvezik az emberi érintést. Márti még valamiféle kisbaba személyiség-tesztet is csinált velük, amit elég jól tűrtek, sőt, néhányuk be is aludt közben. Azt is megmutatták a vendégeknek, hogyan tudnak hangosan szopizni, Ivy két reprezentációs szoptatást is tartott. Ja, meg új kunsztokat tudnak, mint pl. kifejelés a ládából. Amikor először teszik a kis fejüket a nyitott ládaajtó küszöbére, akkor tudom, hogy pár napon belül kiugranak a ládából. Ezek a kisbabák viszont mindent olyan gyorsan csinálnak. Gyorsan születtek, gyorsan nőnek, és reggel még csak egy pofi a küszöbön, este meg már bungee jumping kötél nélkül a ládából. Éjjel arra keltem föl, hogy valamelyik ordít mint a sakál. Bemegyek, erre ott kuszmákol a szoba közepén az aprópettyes merle kan, akinek tényleg kéne már egy megkülönböztető név. De erről az aprópettyesről mindig a katica jut az eszembe, de Katicának mégsem hívhatok egy kan kiskutyát. Bár… Na jó nem.
A neveken is folyton gondolkodok, és állandóan változtatgatom őket. Kettő tutira megvan, a két tri, de a merlék még bizonytalanok. addig nem adok neveket, míg azt nem érzem, hogy ó igen, pont ezt kerestem. Egyébként a névkeresgélés arra is jó, hogy valami kreatív tevékenységet végezzek a sok mechanikus dolog között, valami olyat ami leköti az agyam, és hagy játszani. Imádom a névadást! Egyszer mondta valaki, hogy ez neki mekkora teher, és nem szeret ezzel bíbelődni. Hát én meg imádok, van egy jó hosszú névlistám, mindenféle törzskönyvi és hívónévvel, szoktam adni róla másnak is. Még ha nem is talál olyat az illető ami pakkra passzol az elképzeléseihez, ötletet adhat. Általában azért szoktak, elég sok a „keresztgyermekem” különböző fajtákból.
(A legjobb kutyanév amit valaha hallottam:  Paradox Propaganda – egy aussie. Ez a tökéletes név. Nekem legalábbis iszonyat tetszik. Alliterál, rövid, van benne X – imádom az x-es neveket - és rohadt jól hangzik. Miatta lett az első alomba Onyx Paradox. Ráikszeltem még egyet. J )
Magamnak mindig nehezebben szülöm meg a neveket, mert úgy vagyok vele, hogyha nem érzem 100%-ig patnetnek, akkor keresek mást. Azt előre elhatároztam, hogyha lesz egy merle szuka, akkor az a Silver Merienda nevet kapja, Beulah's Silver Merienda utána, aki egyenes-ági felmenője a kicsiknek, és az egyik kedvenc merlém ever. Azután megnéztem mit jelent ez a fenséges szó, ez a Merienda, és kiderült, hogy spanyolul az uzsonna, úgyhogy ezüst uzsonna jelentése miatt elvetve. Meg van olyan amit tökre adnék, de két jelentése van, és az egyik nagyon nem jó ómen. Vannak bizonyos nevek, témák, kifejezések, amiket azért nem adnék kutyának mert egyszerűen rossz ómennek tartom. Ezen kívül kerülöm a túl gyakori neveket, valamint azokat amelyek híres kutyákhoz kapcsolódnak, mert azokat mindenki ismeri. Azt szeretem, ha beírom a collie-online névkeresőjébe és 0 találatot dob ki, de max 10-et, azt is jól elszórva több évtizedre. Na mindegy is, nem akarok most sokat lovagolni ezen a név témán, amikor mindet kitaláltam úgyis lesz belőle külön bejegyzés. Csak foglalkoztat.
A kiskutyák napi rutinja hasonló mint az első napokban, de már ritkulnak a szoptatások és rövidebb ideig is tartanak. Az eddigi szüléseknél azt figyeltem meg, hogy a szuka az első 48-72 órában szinte non-stop a kölykökkel marad. Akármilyen melege van az infrától, bármi is legyen, csak akkor hagyják el a ládát, ha a szükség rájuk tör. A harmadik naptól azért már kicsit ki-ki járogatnak megpihenni. A 4-5. naptól 1,5-2 órás pihenőket rendelek el az anyának a szoptatások közt. A második héten már elkezd lazulni a dolog, a szuka is többet kijár. 14 nap után már csak 3-4 óránként szoptat, és azt is sokkal rövidebb ideig, mivel a kicsik már erősebbek, a tej bőségesebb, hamarabb telelaknak. Az éjszakai szoptatás kiiktatása is megkezdődik. Ettől függetlenül Ivy szeret mellettük maradni. Ha már minden kiskutya elaludt, akkor kimászik és a láda elé fekszik. Nem mindig akar kimenni. Azért most már elég sok időt tölt a kertben, futkos és ugat ezerrel ahogy szokott, de amint megszólal a biológiai órája, jön és veri az ajtót.
Ivy most háromszor eszik egy nap. Eszik még egyszer szoptatás alatt, és kétszer ládán kívül a többi felnőttel. Szárazat, konzervet, magas hústartalmú felvágottat, sajtot és kecsketejet kap. A kalcium és a vitaminpaszta továbbra is megy, bár ez utóbbi kezd elfogyni, de van itt más szoptatós multivitamint, akkor azt kapja tovább (Elevit 3). Konzervből Jack-et szoktam venni ilyenkor, de most sehol nem kaptam, úgyhogy Premiere Tasty Home kutyáknak való egytálételt kap. Ebből minden verziót szoktam nekik venni amúgy is, egyszerűen imádják a kutyák, a nagy kedvenc a vadász gulyás. (Összetétel: 50% vad (15% gímszarvas (hús, belsőségek), 15% vaddisznó (hús, belsőségek), 15% tőkésréce (hús, belsőségek), 5% őz (hús, belsőségek), 31,4% vadhúslé, 4,5% tönkölybúza-tészta, 4% alma, 4% zöldbab, 4% burgonya, 1% karotta, 1% repceolaj, 0,1% kakukkfű.)
Szóval itt tartunk most. A 14. napon. A kicsik olyan gyorsan nőnek, hogy mire felkelek esküszöm mindig nagyobbak. Kezd nőni a kis szőrük, már nem simul úgy a testükre. És lassan beindul a majdnem ugatás, meg a játék is, már látom, hogy időnként gyömöszkélik egymást a kis bogyókák.






              










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése