2018. május 18., péntek

1. hóforduló


A kicsik tegnap lettek egy hónaposak. Hát amennyire vánszorog az idő az első 1-2 hétben, annyira felgyorsul minden utána. Most már teljes mértékben látnak, hallanak, és kommunikálnak nagyon aktívan. Hatalmasakat játszanak, esznek mint a gép, és sokat alszanak. Az alvás nagyon fontos az ilyen pici kutyáknak, elég sokat alszanak egy nap, és még hamar kifáradnak. De a fáradt bab a jó bab, így amikor csak tehetem játszok velük, hagyom, hogy felfedezzék a lakást, meg vegzálom őket, hogy mire hogy reagálnak. Ha leejtek valamit, vagy bármi ingert kapnak amivel még nem találkoztak.
Most már rendesen örülnek - bazira csóválnak - ha meglátnak, szeretik az emberi törődést. Úgy be tudnak bújni az ölembe, hogy sírok. Főleg a tricolor kis szuka, Rina az aki állandóan jön, mindig engem néz, folyton az ölembe mászik, eldobva simizteti magát, és úgy cukul, hogy teljesen kész vagyok tőle. Állati édes kislány kiskutya. Bújós, kedves kölyök, tündéri pofival. Az angolnás Sushin viszont azt látom, hogy eléggé próbálja dominálni a többit, a kanoknak sem hagyja magát, ami mondjuk még semmit sem jelent, mert még bármi lehet belőle. Volt már állati domináns kölyköm, aki felnőttként teljesen más lett, egy igazi simulékony, mindenkivel kedves kutya, aki egyáltalán nem uralkodó típus. De Su is folyton jön és mászik rám, olyan mintha a két szuka folyton egymásra akarna licitálni, hogy melyik a cukibb, és meg sírok, mert legszívesebben mindkettőt megtartanám.

Girl fight 



Nagyon szeretek velük játszani, meg bújni, annyira puhák és édesek, hogy egészen relaxáló érzés velük tölteni egy kis időt. Elég hamar elfáradnak, kb. fél óra aktív foglalkozást bírnak. Ha mindegyik totál elpilledt, bealudt, akkor visszapakolom őket a ládába. Közben meg hála az égnek megjött a kutyaovi, úgyhogy remélem pár napon belül már ki tudom őket tenni a kertbe, hogy azt is elkezdjék szokni. Egyelőre egy darabot rendeltem próbának, kíváncsi vagyok mennyire stabil, mert ha beválik azonnal tolok még egyet, hogy nagyobb terük legyen. A legnagyobbat (Savic Dog Park 2 Rácsos Kutyaovi 8x61x91cm) vettem nekik, remélem a felnőtt kutyák se fogják tudni feldönteni.
A kicsik rutinja napi szinten folyamatosan változik. Már többször esznek egy nap tápot (darált Real Nature Wilderness Puppy, kecsketejjel és tejporral), de lassan a darálással és a tejporral is felhagyok, és simán beáztatom a tápot egy kis kecsketejbe amíg az el nem fogy, utána vízbe, és  ha már rendesen el tudják rágni akkor kapják szárazon. Az anyjukat a ládában már nem etetem. Kétszer-háromszor kap enni szárazat és konzervet, most már mindent eszik rendesen. A kalciumot, a magnéziumot és az Elevit 3-at még kapja, meg kb. napi 2 dl kecsketejet is, amit a picik állandóan kinéznek a szájából, ha megérzik az illatát tiszta kész vannak. Attól függetlenül, hogy a kicsik már esznek tápot, még szopiznak is. Kell nekik a kraft. Van amikor Ivy szeret befeküdni közéjük, és akkor hagyja őket annyit enni amennyit csak akarnak, de most már elég hamar megtelik a pocó, gyorsan kiszívják a tejet, utána meg totál bepörögnek.

Most már csak pultos rendszerben működik a tejbár. Amikor az összes így csüng rajta, és Ivy kicsit meghimbálja magát, úgy néz ki, mint egy élő collie-csillár. 

Kellemes délutáni szopizás után édesanya megmutatja Mini Me-nek, hogyan kell biztonságosan, puhán kilépni a ládából. 


Majd mindenki követi őket. 


És szépen felfedezőútra indulnak, közben anya ezerrel jön-megy, felügyel. 

Utána pia és játék hajnalig.

Ezen a képen fogalmam sincs mi történik, de imádom. :-D 

Kis Sushi pózol, keresi a fényt.(Egyik lábán titokzoknival. Amit egyébként sosem értettem, nem is titok, mindenki látja, hogy ott van.)

Akkor is ha messze van, nagyon kameraérzékeny kiskutya. Strike a pose! 

Még akkor is csak a modellkedésen jár az esze, amikor csonkolják a merle lábát. 

Végül kitör a tömegverekedés. 



Ez a szürke, tappancsmintás kutyapárna már vagy 9-10 éve megvan, még Sophienak és Winnienek vettem anno egyet-egyet az Ikeában. Kb. ezerszer volt mosva, áztatta eső, magzatvíz, meg minden, de azon kívül, hogy kicsit megkopott a színe, semmi baja. Minden kutya imádja, kicsik és nagyok is. Úgyhogy baromi jó lenne ha az Ikea visszahozná ezeket a kisállat cuccokat, nem is értem miért nincs itthon, külföldön csomó helyen van. Olyan baromi jó itatókat, fekhelyeket, meg minden féle cuccot lehetett kapni kutyáknak, macskáknak potom pénzekért. Ez az XL-es fekhely 2000 Ft volt. (Megj. El kell mennem nekik játszószőnyeget venni.)



Szóval itt tartunk egy hónaposan. A kiskutyák terét most már folyamatosan növelni kell, már nem lehet őket csak a ládában tartani. Kellenek nekik az ingerek, a foglalkozás, és, hogy sok mindent megtapasztaljanak. Úgyhogy irány a kert…

UI: Jah majd elfelejtettem. Bence volt megvizsgálni és féreghajtani a kiskutyákat. Mindenkit egyesével megnézett, megmért, beadta a féreghajtót (Drontal szuszpenzió), és minden karmot jól visszavágott, amiért szerintem már Ivy is hálás volt. A mérés eredménye egyébként eléggé meglepett, mivel bevallom olyan nagyon sokszor nem mértem őket. Láttam, hogy esznek, nőnek percről-percre, nem éreztem szükségét. A legkisebb Babirka, olyan 1,1 kilóval, a legnagyobb pedig Nixon 1,7 kilóval. A második legsúlyosabb kutya a blue szuka, majd 1,5 kilóval. Azt hittem Mambo lesz a legnehezebb, de ő a középmezőnyben van. 


Befáradt Mambo



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése