2016. november 18., péntek

Spermavizsgálat Volume 1.

Jó pár hete, vagy inkább hónapja eldöntöttem, hogy szeretnék Maddox-nál egy átfogó, nagy spermavizsgálatot csináltatni. Kis engesztelésül az ortopédia után. :-) Valójában főleg az indokolta, hogy a kutyának több sikertelen fedezése is volt egymás után. Így gondoltam, hogy indokolt lenne a vizsgálat, és amúgy is nagyon kíváncsi voltam arra, hogyan zajlik ez pontosan. Spermát már többször vettek le tőle, vizsgálva is volt, de nem így. 
No de ez nem is volt annyira egyszerű. Spermavizsgálatot kérni eleve nem lehet bármelyik állatorvosnál. Ahol lehet, ott is legtöbbször a levett mintát mikroszkóp alatt megnézik, és annyi. Ez persze a legtöbb esetben bőven elég is, pláne ha utána alom is születik a kutyától, de mostanában annyi fura spermás történetet hallottam, hogy nagyon szerettem volna egy részletesebb vizsgálati eredményt látni. Visszatérve... elég nehéz olyan állatorvost találni akinek van benne gyakorlata, el tudja végezni a vizsgálatot, és meg is van a megfelelő felszerelése hozzá. Ha specialistára van szükségem, általában a saját állatorvosomtól - dr. Balázs Bencétől - kérek segítséget. Ő és az asszisztense Adrienn (szintén tenyésztő) ajánlották Dr. Kecskeméthy Sárát az Állatorvostudományi Egyetemen (Szülészeti és Szaporodásbiológiai Tanszék és Klinika). Amikor múltkor bent voltam az egyetemen Maddox lába miatt, akkor sikerült is vele beszélnem, előre leegyeztettük, hogy milyen lehetőségek vannak, és hogy, mikor jöjjünk a vizsgálatra. Konkrét időpontot nem tudtunk megbeszélni, mert a vizsgálathoz szükség volt egy tüzelő szukára, és arra vártunk betüzel e nálam vagy esetleg másnál valamelyik szuka. Ugyan beszéltünk arról, hogy esetleg szuka nélkül is le lehetne venni, de mondta, hogyha az eredmény kicsit is gyengébb vagy kétes, akkor úgyis visszarendelnének egy tüzelő szukával, így egyszerűbb lenne rögtön azzal kezdeni. A felszabaduló feromonok hatására ugyanis a kutya más minőségű mintát ad le. Nekünk pedig arra van szükségünk amit éles helyzetben produkál.
Rá egy-két hétre Ivy hála az égnek betüzelt, így fel is hívtam a doktornőt, és ma reggel be is battyogtunk az egyetemre. Ivy kb. most kezd időben lenni, bár progeszteront nem mérettem, miután lényegtelen volt, hogy pontosan időben van e. Ma volt a 12. nap. Az első héten a kanokat annyira nem érdekli a tüzelő szuka, hogy még simán együtt tarthatók, de 2 napja látom, hogy Maddox már nagyon kerülgeti, állandóan a fenekében van az orra, így most már elkülönítettem őket. Tegnap óta mindkét kanom fejhangon visít, és nem nagyon akarnak enni. Nekem ez már elég jel volt, hogy Ivy részéről mehet a dolog. Szóval bevittük őket az egyetemre, annyira távol ültetve őket a kocsiban, amennyire csak lehet. Ivy Zoli lába közt elől, Maddox a csomagtartóban. A két kutyát nem engedtük 2 méternél közelebb egymáshoz. Maddox végigvisította az utat, majd ugyanezt folytatta a váróban. Megmondom őszintén kifejezetten örültem annak, hogy így viselkedik, mert láthatóan alig várta, hogy rámászhasson Ivyra. A vizsgálathoz pedig pontosan ilyen állapotba kell kerülnie, ennyire felajzottnak kell lennie. 
A doktornő előre jelezte, hogy sokan fogják figyelni Maddox vizsgálatát, mert ez ugye egy oktató intézmény ahol a hallgatóknak látniuk kell mi hogyan működik a gyakorlatban, ezért bent lesz pár orvostanhallgató, kb. 10 fő. Maddox két lábra állva ordított mire bejutottunk a rendelőbe. A vizsgálathoz betereltek minket egy 2.5 x 2.5 méteres kis zugba. Ott álltunk mi, a Zoli és én, a két kutya, a doktornő és a kb. 10 orvostanhallgató. Erős kétségeim voltak, hogy Maddox így bármit fog teljesíteni, de olyan hévvel vetette rá magát Ivy-ra, hogy még meg sem állítottuk a két kutyát, már elkezdte leadni a spermát. A libidójával mondták, hogy jól láthatóan semmi probléma. Amíg a pohár telítődött, a doktornő mindent részletesen elmagyarázott a hallgatóknak magyarul és angolul is. Érdekes volt nagyon ahogy az átlépő reflexről, aspermiáról, azoospermiáról, meg ilyenekről beszélt. A levett anyagot átvittük csoportosan, mi - kb. tizenhárman - a szomszéd rendelőbe, ahol két mikroszkóp alatt tüzetesen megvizsgálták. Mindenki megnézte a mintát, Zoli, én és a leendő állatorvosok is. A doktornő adott egy azonnali előzetes véleményt, miszerint a sperma jó sűrű, sok élő spermium van benne, megfelelő méretűek, mozgásuk gyors. Azonban volt egy kis vér benne, ami több dologra is utalhat, de erről csak később tudnak majd mondani valamit. Előfordulhat, hogy prosztata gond áll fent, de az is lehet, hogy egyszerűen picit megsérült a pénisze az anyaglevétel során. Vagy valami más. A részletes spermavizsgálatból ki fog derülni, hogy van e benne genny vagy ilyesmi. Visszatérve... a mintavétel és a mikroszkópos vizsgálat után a két kutyát a hallgatókra és Zolira hagytam, én meg a doktornővel átmentem a tanszéki laborba. 


A spermát addigra átszállították, így mikor megérkeztünk, már zajlott a vizsgálat. Ott is adtak egy előzetes eredményt, ami megerősítette a doktornő véleményét. Ott is megnéztük a mikroszkóp alatt cikázó spermiumokat, egy nagyobb képernyőre kivetítve, fekete háttérrel, hogy jobban látszódjanak. Teljes, hivatalos eredményt kb. 1 hét múlva fogok kapni, mivel a spermán még több (morfológiai) vizsgálatot fognak elvégezni. A vizsgálatok után az orvosok (Kecskeméthy doktornő, a laboros orvos, és a tanszékvezető dr. Cseh Sándor) konzultálni fognak az esetről, kielemzik az eredményeket, és azt foglalják össze a végleges vizsgálati lapra. Az eredményről hivatalos igazolást fognak küldeni postai úton, valamint egy digitális verziót emailben. (A vizsgálat ára: spermalevétel, előzetes vizsgálat 5000 Ft + laboratóriumi vizsgálat 15 000 Ft)
Nagyon érdekes volt ez az egész. Az meg külön élménnyé tette, hogy Kecskeméthy Sára doktornő borzasztóan kedves, közvetlen, segítőkész és láthatóan tényleg nagyon ért ahhoz amit csinál. A laborban is állati kedvesek voltak, nagyon érdeklődtek az eset iránt. Egyszerűen azt éreztem, hogy itt tényleg foglalkoznak velünk. Mindent nagyon alaposan elmagyaráztak, mindent információra kíváncsiak voltak, minden kérdésemre válaszoltak. Végigkérdezték Maddox összes fedezésének részleteit; hány szukát fedezett, melyik, hogy sikerült, milyenek voltak a körülmények, alomszám, a szukák voltak -e vizsgálva, lett -e tőlük véve kenet, volt -e citológia, progeszteronszint mérés, stb. Vagyis végigvettük az összes előzményt, ami a vizsgálathoz vezetett.
Ilyenkor mindig azon gondolkodok, hogy az emberek nagy része szerintem úgy gondolhatja, hogy a tenyésztő csak összeenged két kutyát egy fedezésnél és minden megy magától. A kan rögtön tudja mi a dolga, azonnal összejönnek és utána csak a kölyköket kell várni. Hát ez nem egészen így megy. A fedeztetés rohadtul nem egyszerű dolog. Hiába van meg a kiválasztott fedezőkan, utána is nagyon sok mindenen áll vagy bukik a dolog. Ezért jó, ha mi sokat kommunikálunk egymással, mert a tapasztalatokat meg kell osztani, hogy a felmerülő problémák esetén tudjuk legalább azt, hogy hova lehet fordulni. A szaporodásbiológia, andrológia olyan területe az állatorvoslásnak, amivel csak nagyon kevés helyen foglalkoznak ennyire specifikusan. Most igyekszem összeszedni az összes ilyen orvost (nem lesz egy hosszú lista), ha megvan közzé is teszem.  Főleg jó lenne feltérképezni a Budapesten kívüli települések lehetőségeit. 

A mai nap margójára:
Nagyon hasznosnak bizonyult, hogy korábban írtam cikket egy kutyás lapnak a mesterséges megtermékenyítésről, illetve a sperma- levételről, szállításról, export-importról. (Fedeztetés másképp I., Fedeztetés másképp II. ) A cikkekhez két állatorvossal készítettem interjút (dr. Szász Ferenc és dr. Dzsargalszajhan Luvszandagva), akkor elég alaposan körüljártuk a témát. Az ott hallottakat azóta is gyakran felhasználom, meg persze sokat tanultam más tenyésztőktől is. A mai napon újabb információkkal lettem gazdagabb. Sőt olyan témákkal ismerkedtem meg amikről eddig még nem is hallottam, különösen felkeltette az érdeklődésemet a hasfalon keresztüli megtermékenyítés, amiről igyekszem majd minél többet megtudni...

Folyt. köv.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése