2013. december 3., kedd

7 és fél hetes napi rutin

A kiskutyák napi rutinja folyamatosan változik ahogy cseperednek. Az éjszakákat most már szépen átalusszák. Ha felkelek valamiért és hallják, hogy mozgás van, néha kicsit kaparásznak, de pár perc után abba is hagyják és visszafekszenek. Az éjjeleket a szobájukban töltik. Reggel vizet adok a nagyoknak, megnézem, hogy velük minden rendben van e, majd jöhetnek a kicsik. Kirakom őket a kertbe, elkészítem a reggelijüket, amit kint tálalok nekik. Többek közt azért, mert kint folyamatos mozgás van, kukásautó jön, emberek mászkálnak, a nagyok ugatnak, de ez őket cseppet sem zavarja, csak tolják befelé a hamit. Nem akarom, hogy csak síri csöndben, teljesen elszigetelve merjenek enni. Mint ahogy a lakásban sincs csendrendelet csak azért mert ők alszanak. Az étkük most már sima száraztáp, hol vizezve, hogy natúr. Amíg ők kint esznek, isznak, ugrándoznak, illetve kontaktálnak a nagyokkal, addig én alaposan kitakarítom a szobájukat. Összeszedem az éjszakai "termést", ami tulajdonképpen olyan, mintha egy bazi büdös réten szednék valami nagyon büdös virágot. :-) Ezután felmosok, felporszívózok, kitisztítom a vizes-táljukat, feltöltöm tiszta vízzel (naponta háromszor cserélem), kiporolom az ágyukat, szóval nagytakarítok. Mikor már nagyon elfáradtak kint, és csak fekszenek összegömbölyödve, akkor behozom őket. Ivy ilyenkor kihasználja az alkalmat, hogy Flesh-hez közeledjen kicsit, valamiért nagyon rá van kattanva. Amint kinyitom a rácsot, odaszalad hozzá. Flesh ilyenkor megszaglássza, majd "ki ez a gyerek?" arcot vágva néz rám. Flesh egyébként is nagyon kíváncsi természet, a kölykök pedig különösen érdeklik. 

Flesh rettentően fontos életvezetési tanácsokat ad a babáknak.

A babák ezeket jó nebulók módjára hallgatják.

A diskurzusnak hirtelen vége szakad, mikor felfedeznek engem, ahogy az ablakból kukkolom őket.

Szóval a babák a reggeli és reggeli kertészkedés után lefekszenek aludni és a következő etetésig síri csönd van. Az etetések után mindig van nekik valami program. Játék egymással, majd velem vagy a vendégekkel, szaladgálás a kertben, stb. Igyekszem őket annyit szórakoztatni amennyit csak lehet, de azért ebben jól jön a segítség. Napközben kb. ötször etetem őket, inkább többször kevesebbet egyenek, mint kevésszer sokat, így nem terheli meg a kis pocakjukat. Hamarosan újabb szűrővizsgálatra viszem őket, és megkapják az első oltásukat. Sokat kutakodtam, hogy mikor érdemes őket először oltatni, több állatorvossal is beszéltem a témában. Elmondásuk szerint az anyától nyert védelem (ellenanyag) a szoptatás befejezése után 10-14 nappal ürül ki a szervezetükből, így azt érdemes megvárni, különben nincs sok értelme oltani. Ezért 8 hetesen kapják meg az első (parvovírus elleni) oltást, és a negyedik féreghajtást. Úgyhogy hamarosan megint átélhetik az autózás örömét. 
Én úgy látom, hogy jól érzik magukat a picik. Minden tőlem telhetőt megteszek értük, de kell a külső megerősítés és tanács nálam tapasztaltabb tenyésztőktől, mert mindig van mit tanulni és bármikor jöhetnek olyan problémák, amikkel még nem találkoztam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése