2021. január 13., szerda

Arcanum VI. avagy a collie magyarországi történetének hatodik része

 Fú....

Hát kegyetlen mennyiségű információt zsuppoltam a fejembe az utóbbi időkben. És nem mondom, igencsak jól jött az a 20 év családfa kutatási gyakorlat. 

No de, amiért most billentyűzetet ragadtam, az még mindig az 1960-as évek. Illetve a hatvanas évek rejtélyei, amik közül pár még megfejtésre vár. Ha valaki úgy érzi, bármelyikre tudja a választ, ne tartsa magában! 

Szóval... misztérium numero uno: 

 - A dán juhászkutya rejtélye -

Ha csak egyszer fordul elő, azt gondolom elírás. De a '60-as évek környékén több lap is dán juhászkutyaként nevezi meg a colliet. Pedig 100%, hogy azokban az esetekben collieról van szó. Egyszer pl. azt írja egy újságíró, hogy a pécsi állatkertben elég hanyagok, mivel az ott tartott skót juhászkutya ketrecére az volt kiírva, hogy dán juhászkutya. Illetve Simor György esetében is említik a dán juhászkutyát, a lentebbi cikkben pl. Eszerint Simor György ekkor még nem tenyésztő. Két kutya van a tulajdonában, egy boxer, és egy dán juhászkutya. Szóval nem tudom ez minek köszönhető, mivel dán juhászkutya fajta nincs is. Van pár dán fajta, de azok mind vadászkutyák. Szóval rá nem jövök mi ez a dán juhászkutyázás, mindenesetre érdekes. 

 (Pest Megyei Hirlap, 1959. december 13.)

- Harry rejtélye -

Még amikor elkezdtem kutakodni, találtam valahol egy cikket az ötvenes évekből, amiben említik Simor Györgyöt, és az ő Harry nevezetű skót juhászát. Az elején még nem mentettem le mindent ami szembe jött, úgyhogy ha megveszek sem találom meg többet, de tisztán emlékszem erre, hogy Simor György akkor egyetlen skót juhász tulajdonosa volt, akinek a neve Harry. Akkor azt hittem, hogy a lengyel import kanja (Ful Z Solca Lessy ) hívóneve. Nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. Meg is feledkeztem róla, amíg el nem jutottam odáig, hogy szavanként rágjam át azt a pár sort amit Timi írt a '60-as évekről, hátha valamit nem vettem észre. Én frankón úgy emlékeztem, hogy Simor György behozta azt a cseh szukát, majd a lengyel kant, és azokkal kezdett el tenyészteni. És most nézem, hogy nem... az első alom szülei:

apa:

HARRY (szülei ismeretlenek, törzskönyvi szám: 455.)

anya:

ZEGGI Z OVCI FARMY (törzskönyvi szám: 513.)

született: 1958.05.26.

Alsafar z Ovčího dvora x Gina z Údolní přehrady

Tenyésztő: Jiri és Jarmila Krecek (Ze Zlate Jalny)

tulajdonos: Simor György (Kerteskői)

(Zeggi Z Ovci Farmy törzskönyve - teljes tk ITT, és Zeggi apja, Alsafar z Ovčího dvora vagyis Vitez, egy cseh collies kiadvány címlapján 1958-ban.)

       

Ezek szerint Simor Györgynek már volt collieja a cseh szuka előtt? Ki volt Harry? Merthogy magyar törzskönyvi számmal rendelkezett, tehát magyar tulajdonban volt. Ráadásul a számozás az 1950-es évek végén lineáris volt. Vagyis a 455. számú Harry nevű skót juhász hamarabb került bevezetésre a magyar ebtörzskönyvbe, mint az eddig elsőnek gondolt, 513. törzskönyvi számú cseh szuka. Úgy tudom, hogy a köztük lévő kutyák nem biztos, hogy colliek voltak, mert néha más fajta is keveredett a számozásba. De, hogy Harry korábban itt volt, az tuti. Megpróbálom elkezdeni összeszedni a Kerteskői, Lágymányosi, stb. '60-as évek beli almokat, olyan sokat úgyse sikerül találni, hogy leszáradjon tőle a kezem... Ja, meg próbálok valamit megtudni Simor lengyel import tricolor kanjáról (Ful Z Solca Lessy), egyelőre nem sok sikerrel. 


(A Kutya, 1968. július, Beszámoló, az 1968. május 19-i Miskolc CAC-ról. BkHCH. Kerteskői Frédi Rómeó)


(A Kutya, 1968. július, Orson Sonny Ze Zlate Jalny, import kölyök kan, tulajdonosa: Simor György.)

Orson Sonny ze Zlaté Jalny
szül: 1967
Ch. Landings of Ladypark x Larkin of Ladypark
(teljes tk ITT)

Érdekes, hogy van egy kép róla a tenyésztője oldalán, és az gyanúsan hasonlít a múltkori egyik képhez amit feltettem, amin Medveczky Ilona van egy Simor György féle collieval. Lehet, hogy Orson nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért Simor új gazdát keresett neki?

(első kép: Orson képe a 'ze Zlaté Jalny' kennel oldaláról, második kép: Medveczky Ilona, Simor György féle collieval, az A Kutya, 1970. márciusi számában. "A hátsó borítón: Medveczky Ilona táncművésznő, skót juhász kutyájával. A kutya tenyésztője: Simor György /Budapest/. Inkey Tibor felvétele.")

 

- az ALOMMAL! rejtély -

A kérdésem ez esetben nagyon egyszerű. Mi a fenét jelent az egy kiállítási katalógusban, hogy "ALOMMAL"? Hogy szoptatós volt a szuka, vagy mit? Mert elvileg volt akkortájt egy Kerteskői alom, az "E", de annak még nem tudom a szüleit. Mondjuk azt is jó lenne tudni, hogy írják ennek a szukának a nevét valójában. Mert valahol Jarny, vagy Farmy, vagy Jarmy, vagy Jalmy.... Még nem jöttem rá melyik lehet az igazi. 

(Kiállítási katalógus, Budapest Városliget, 1964. június 20-21.)


- a Nágay / Aris rejtély - 

Az 'A Kutya' 1968-as évfolyamát lapozgatva belefutottam egy címlapfotóba. Először nem értettem kik lehetnek a képen. Nágay... és Aris...

(A Kutya, 1968. augusztus, "CÍMKÉPÜNK: Nágay Katalin énekesnő, Aris nevű skót juhászkutyájával. Dr. Kiss Egon felvétele.)

Felkeltette a figyelmemet ez a Nágay vezetéknév, mivel nem túl gyakori, és a collie történelem tanulmányozása során már felbukkant. A hetvenes években írtak a lapok dr. Kubinszky Ernő (Lágymányosi kennel) amerikai kutyás körútjáról, ahol megemlítik, hogy felesége, Nágay Vali is vele tartott. Ezután elkezdtem kicsit utánanézni Nágay Valinak. (Hát itt baromi jól jött a családfakutatási tapasztalat.) A házassági bejegyzések szerint Vali, 1940-ben hozzáment Hepp Lászlóhoz. És akkor bevillant, hogy Timi írt egy bizonyos Hopp Lászlónéról (és hát egy betű eltérés simán belefér), aki 1962-ben importált egy kan colliet a csehektől. A kutya neve Astor Z Ostopovic "Aris" volt (dédapja: Ch. Lionheart of Ladypark, aki később több magyar import kutya felmenői közt szerepel). 

Astor Z Ostopovic

cseh import kan

született: 1961.12.22.

Colt ze Sieglova x Erita z Ranče W

tulajdonos: Hepp Lászlóné szül. Nágay Valéria

Szóval, summázva a találtakat: Nágay Vali = Hepp Lászlóné = dr. Kubinszky Ernőné. A képen - tudomásom szerint - Vali lánya, Nágay Kati, és Aris kutyájuk látható. Aris olyan híres fedezőkanok apja volt, mint Cservenkai Aga, vagy Ch. Kerteskői Frédi Rómeó. 

Kubinszky doktor és Nágay Vali is 1940-ben házasodott először, alig pár hónap különbséggel.  

(Magyarság, 1940-05-09 / 104. szám)

(Ujság, 1940-07-17 / 160. szám)

 (Új Világ, 1977-07-22 / 29. szám, amerikai magyarok lapja)

Apró kis érdekességek.... Nágay Vali édesapja vezette a háború előtt a híres Nágay divatszalont, ahova a kor legnagyobb előkelőségei, celebritásai jártak öltözködni. Ez a szalon volt felelős, számos színházi előadás jelmeztáráért is. Vali tehát a kor híres színészei, és zenészei közt cseperedett.  Lánya Katalin (aki valószínűleg az első házasságából született) revüműsorokban, és vacsoraesteken énekelt a '60-as években. 

Sorry a kis offért.. de nagyon izgi volt. Ez a rejtély megoldva. 

- törzskönyvi nevek / hívónevek rejtélye - 

Eléggé meg tudja nehezíteni a kutatást a rengeteg pontatlanság. Alig van kutya, akinek legalább kétszer ugyanúgy lenne írva a neve. Egyrészt rendszeresen hozzácsapták a törzskönyvi névhez a kutya hívónevét, ez okoz néha némi zavart. Másrészt a külföldi kutyák nevét jól láthatóan gyakran fonetikusan leírták. Keridzs Nikki neve például tuti egy cirill betűvel leírt angol név, magyarosan fonetikusan leírt változata. Ehhez hasonlóan a cseh nevek különleges karakterei miatt is eltérnek a nevek. Hát végül vagy rájövök, vagy nem, hogy mi lehetett a valódi név. Mert ha megvan, akkor tuti van valahol róla valami a neten. A cseheknek elég rendes nagy adatbázisuk van, az oroszoknak is, amiben sok a magyar meg a cseh kutya. Csak tudnom kéne olykor a valódi neveket... 

Na most, hogy ennek a rejtélyes kis szösszenetnek a végére értem, dobok pár képet még, meg némi katalógust, meg eredménylistákat is. Bár a katalógusok a hetvenes évekből vannak, de van benne sok vonatkozó rész. Meg amúgy is. Ki ne szeretne régi katalógusokat mazsolázni? Meg azért megemlítenék még pár embert. Mert eddig kb. úgy néz ki, hogy az 1960-as évek beli collie kennelek (pár névvel még lehet, hogy bővülni fog a jövőben):

Kerteskői kennel - Simor György (alapító szuka: Zeggi Z Ovci Farmy, cseh import)

Lágymányosi kennel - dr. Kubinszky Ernő és dr. Kubinszky Ernőné Nágay Vali (alapító szuka: Ambra Jivi, törzskönyvi szám: 489) Itt megint feltenném a kérdést: ki volt előbb? Kubinszky Ambra Jivi nevű szukája 489-es törzskönyvi számmal, vagy Simor György Zeggije, 513-as törzskönyvi számmal? Ambra Jivi kiléte még ismeretlen. 

A későbbiekben dr. Kubinszky behozott egy félig angol szukát Németországból, akitől legalább 2 alom született, amiből több kölyök került továbbtenyésztésre itthon és külföldön is. 

Bella vom Herrenholz

Barry vom Haus Gartenberg x Gina vom Albertberg

Lágymányosi 

L alom, szül. 1969.03.07., Szerémi Johnny x Bella vom Herrenholz 

N alom, szül. 1970.12.06., Cservenkai Aga x Bella vom Herrenholz 

Szerémi kennel - dr. Doctor Frigyes és dr. Doctor Frigyesné (alapító szuka: Lágymányosi Bessy). Ők jól láthatóan szoros együttműködésben állhattak Kubinszky doktorral, hiszen egészen összefonódnak.

(A Kutya, 1968. május, Lassie az anyakutya, "Lágymányosi Bessy" hívóneve volt)


(a Kutya, 1968. március, Szerémi Maxi, 8 hónapos kan)

Lockerbic kennel - Márkus János (alapító szuka: Kerteskői Examine Jeep)

Márkus János csehszlovákiai fedeztetéséből 12 kölyök született, és 10 maradt életben mint megtudhattuk. A 10 kölyökből legalább 5 jelenik meg többször kiállításokon, és legalább 4 kutyával tenyésztettek tovább. 

Lockerbic alom

születtek: 1966. április 12. 

Ch. Landings of Ladypark x Kerteskői Examine Jeep

utódok:

- Lotti of Lockerbic (tulajdonos: Jurcsik Károly, Warderobe kennel)

- Leila of Lockerbic (tulajdonos: Gasztonyi Ferenc, Baricskai kennel)

- Lilac of Lockerbic (tulajdonos: Herger Zoltán, Nyájőre kennel)

- Lucky of Lockerbic (tulajdonos: Szabó Gyula)

- Landings of Lockerbic (a Kerteskői J alom apja, tulajdonos: Gerstl Róbert)

(A Kutya, 1968. november)


(A Kutya, 1967. augusztus, Beszámoló az 1967. május 14-i budapesti CAC kiállításról.)

                              

Az 1960-as években - a már említett kutyákon kívül - került még pár import az országba, akiket érdemes megemlíteni.

Assi Von Klosterhof 

német import szuka

született: 1968.04.21.

Gerry von Eichwinkel x Anita von Hasenstein

Tenyésztő: Herta Vogelgesang

tulajdonos: Sáringer Kálmán (Erdőkerti kennel)

***

Vitana

orosz import szuka

született: 1968.06.02.

Ljan Lotosz x Vinetta

Tenyésztő: L. N. Moshnikov

tulajdonos: ifj. Kozma András és Kozma Andrásné (Ljan Lotosz kennel)

***

'Csuli' Nerola z Podhradi Bludova

cseh import szuka

született: 1968.09.29.

Bijou z Bileho Nabrezi x Azuna z Podhradi Bludova

Tenyésztő: Josef Martinák

tulajdonos: Kosányi József és Kosányi Józsefné (Fürge kennel)

***

(1. A Kutya, 1968. augusztus, 2. A Kutya 1968 január. Beszámoló az 1967. szeptember 10-i budapesti kiállításról. 3. A Kutya, 1968 június. Beszámoló az 1968. május 4-5-i budapesti CACIB-ról.)


(4. Ljan Lotosz, orosz kan, a Kozma család Vitana nevű orosz import szukájának híres apja, akiről Kozmáék a kennelüket elnevezik.  5. A Kutya, 1968. szeptember)


(A Kutya, 1969 július. Beszámoló az 1969. május 3-4-i budapesti CACIB-ról)

                                          

(Katalógus: Budapest CACIB, 1970. május 9-10.)


(A Kutya, 1970. augusztus. Beszámoló az 1970. május 9-10-i budapesti CACIB-ról.)


(A Kutya, 1970 december. Beszámoló az 1970. szeptember 12-13-i budapesti CACIB-ról.)


(Katalógus: Budapest CACIB, 1973. május 5-6.)



Nagyon köszönök mindent Timi! 

Na mára hirtelen ennyi...

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése