2021. január 6., szerda

Arcanum V. avagy a collie magyarországi történetének ötödik része

Most csak egy ilyen kis röpke kitekintés, adalék az 1960-as évekből... illetve...

1948-ban ugye eltűnt Ilosvai Hollóssy Lajos, aki éppen próbálta felmérni a károkat, majd újraindítani a kutyázást a II. VH után. Hogy az azt követő években pontosan mi történt, most nem szeretném részletezni. Egyrészt elég bonyolult az időszak, és még kutatás alatt van, másrészt ezt lehet majd inkább egy külön anyagba rakom bele. A lényeg, hogy a totális diktatúra kialakulásától, már írásba is fektetik, hogy a korábban "luxuskutyaként" ismert fajták nem kívánatosak, kiállításra nem engedik őket nevezni. A collie ettől a pillanattól kezdve osztályidegen. Csak a magyar fajták, és még pár hasznos kutyafajta tenyésztése és bemutatása engedélyezett. 

"Luxuskutyát nem engedtünk benevezni."

(Fehérvári Kis Újság, 1949-07-26 / 171. szám)

Dr. Kubinszky Ernő - a későbbi Lágymányosi collie kennel tulajdonosa - tacskóval nyert. 

Ahogy látom colliet (sőt szinte bármit) tenyészteni az 1960-as években, olyan lehetett, mint tojáson lépdelni. Nemrég valaki azt is megerősítette nekem, a kommunikáció iszonyatosan nehézkes volt, szinte minden csak szájhagyomány útján terjedt. De miután az eddigi kutatásaim azt igazolják, hogy a szájhagyomány csak megdöbbentően kevéssé ferdítette el a tényeket, azt gondolom hihetünk neki. Ilyen szóbeszédből tudok arról is, hogy a '60-as években több tenyésztőt tartóztattak le tevékenységük miatt. Az egyik magyar tenyésztő pl., egy magas rangú amerikainak (az elnöki családnak) adott állítólag pár magyar pásztorkutyát, ami miatt később kémkedéssel vádolták meg, és börtönbe zárták. Mindent országon belül kellett volna megoldani ha lehet, esetleg a baráti szocialista országok segítségével, de már az is elég nehézkes volt. 

Eddig valahogy úgy jelent meg képzeletemben a '60-as évek beli collie tenyésztés, mint egy nagy kopár puszta, amin ott van az az egy szem Kerteskői alom. Merthogy azt se tudtam, hogy Simor György vajon csak azt az egy almot hozta le, és utána rögtön átnyergelt más fajtára, vagy azért volt nála pár alom. A collie mellett ugye boxerrel és schnauzerrel is foglalkozott, ezt eddig is tudtuk. Ezekből a katalógusokból azonban egyértelmű, hogy jópár alom született nála. Meg van itt még valami igen érdekes...

1969. május 4. Budapest CACIB - Colliek, VI. kör - bíró: dr. Franz Josef Kraus, Ausztria


1969. szeptember 14. Budapest CACIB - Colliek, XI. kör - bíró: Ida E. Bublik, Ausztria

Az 1969. májusi kiállítás katalógusában 1247-es startszámmal szerepel a champion kanok közt egy kutya, bizonyos:

Landings of Lockerbic 

Landings of Ladypark x Kerteskői Examine Jeep

(szül. 1966.04.12.)

Tenyésztő: Márkus János

tulajdonos: Gerstl Róbert

Tőle született a Kerteskői "J" alom, 1968. április 27-én (anya: Kerteskői Anka Zeggi).

(A Kutya, 1967. február)

Majd rábukkantam erre az 1967-es cikkre, amiben egyértelműen leírják, hogy a közelmúltba került a magyar collie állományba angol tenyészanyag, vagyis Landings of Ladypark magyar collie szukát is fedezett. Egyet egészen biztosan.  

(A Kutya, 1967. október)

Landings of Ladypark azaz "Lendy" 1960. november 11-én született Angliában, tenyésztője Miss Phyllis Grey. Azt hiszem a Ladypark kennelt senkinek sem kell bemutatni, hiszen az 1950-es '60-as évek talán legismertebb kennele volt. Landings of Ladypark dédunokája volt Ch. Lonchivar of Ladyparknak, a korszak leghíresebb angol fedezőkanjának. A kutyát Angliából egy csehszlovák tenyésztő (Jarmila Křečková) vásárolta meg, akinél hatalmas karriert futott be. Mind a kiállítási, mind a tenyészkutya pályafutása egészen kiemelkedő volt, de szerepelt például filmekben, televíziós műsorokban is. Egy elég részletes, fotókkal tarkított anyag van fent róla ITT. (Ugyan szlovákul van, de Google fordítóval tök jól érthető.) A kutya valódi legenda lett. Casanova, vagy Don Juan néven is emlegették, mivel a feljegyzések szerint több országban hozzávetőlegesen 140 szukát fedezett be. Állítólag egyetlen sikertelen fedezése sem volt, annak ellenére, hogy az első alkalommal igen rossz tapasztalatai voltak egy harapós szuka miatt. Majd 900 utódja közül kb. 600 került tenyésztésbe. A fáma szerint nem csak mennyiségileg, hanem minőségileg is kitűnő utódokat produkált. 

Landings of Ladypark (fotó: collie-online)

Szóval mindig van új a nap alatt a hazai collie tenyésztéssel kapcsolatban, legyen szó bármilyen időszakról. És biztos vagyok benne, hogy a jövőben lesz még bőven. Úgyhogy amíg van mit, kutatok... Itt van például fotó arról a collieról, akit a múltkori cikk úgy emlegetett, mint a "dögöt", aki olyan sokat szült, hogy sztár lett.

(A Kutya, 1967. március)

Meg végre egy Kerteskői collie, aki nem háttal áll a képen. Kerteskői Fruska, szül. 1965.06.10. (Astor z Ostopovic Aris x Kerteskői Anka Zeggi). Testvérei: Flóri, Frédi Rómeó, Franci Lessie...

(A Kutya, 1967. október)

1970-ben már Medveczky Ilona is Kerteskői collieval pózolt a magazinban.

(A Kutya, 1970. március)

"A hátsó borítón: Medveczky Ilona táncművésznő, skót juhász kutyájával. A kutya tenyésztője: Simor György (Budapest). Inkey Tibor felvétele."


Azt kell, hogy mondjam, a '60-as években a collie egy látványosan mellőzött fajta volt. Az a Kutya újság 1969-es évfolyamában pl. egyetlen képet sem találtam, nem is nagyon említik a fajtát. A lapban az apróhirdetések közt sem nagyon volt, csak elvétve. A kiállítási beszámolókból is mindig kimaradnak, pedig azok elég részletesek, de a collie soha sehol nincs, pedig tudjuk, hogy voltak nevezve azokra a kiállításokra. A külföldi hírekben néha felbukkan a fajta, de ott is csak ritkásan. Vagy később esetleg egy-egy kiállítási fotó-beszámolóban benne vannak, de névtelenül. Az is látszik, hogy az elején nagyon próbálták bizonygatni, hogy a collie igenis alkalmas mindenféle munkára. Gondolom azért, hogy ezt a fajtát is "hasznosnak" nyilvánítsák, és lehessen itthon tenyészteni. Simor György az első colliejaival mindenféle munkavizsgát teljesített, alaposan kiképzett kutyák voltak. Lehet, hogy így akarta nekik megszerezni a létjogosultságot, meg népszerűséget. Majd jött a nagy Lassie-láz, és pikk-pakk összehozta.... de erről majd....

(A Kutya, 1967. december)


(A Kutya, 1967. október)


(A Kutya, 1970. november)

A végére pedig néhány érdekesség az 1970-es évből. Miután ezek a kutyák még a '60-as évek szülöttei...

(A Kutya, 1970. augusztus)

"A hátsó borítón: Barry z Peresa skót juhász (collie) kan, az Universal kennel kutyája. Tulajdonosok: dr. Borbély József és dr. Szajkó László - Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár. Eifert János felvétele."

A 'Barry z' Ladypark vonalakkal dolgozó cseh kennel.


(A Kutya, 1970. augusztus)

"Cservenkai Aga, skót juhász kan, tulajdonosával, Simon Évával. Dr. Kiss Egon felvétele."

Cservenkai Aga több alomtestvére is szerepelt kiállításokon: Ali Astor, Ajax, Ada, Aja Lédy.


(A Kutya, 1970. április)

Keridzs Nikki, import collie kan, szül. 1968.07.14. (Dzsun Grand x Keri-Ketrisz)


És, hogy Keridzs Nikkit megérte behozni, az kiderül ebből az 1975-ös katalógusból, amiben pár utódja látható. 

Eger CAC, 1975. április 27. 


Hát most hirtelen ennyi, csak megörültem ezeknek a kis ínyencségeknek, és gondoltam azonnali hatállyal megosztom.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése