2020. január 25., szombat

X


Jaaaj Istenem! Hát azt se tudom hol kezdjem ezt a „sztorit”, meg hol fejezzem be. Az eleje elég gubancos, a vége meg nagyjából folyamatosan változik. Ok. Megpróbálom az elejétől.
Nem szeretek a magánéletemről nyilvánosan beszélni, viszont most hozzátartozik a történethez…. hogy életem eddigi legrosszabb éve van mögöttem. Persze voltak benne örömök is, de sajnos ezek nem feledtetik a többi borzalmat. Valamiért azt gondoltam, hogy ez a 2020-as év hoz valami pozitív változást. Bár nem tudom miben reménykedtem önmagában attól, hogy átfordult a naptár. A lényeg…
Dasha (Niksend Delice De Vie) tüzelését már várom egy jó ideje. Mivel elsősorban azért szerettem volna egy idegen vonalú tri szukát, hogy a saját kanjaimat tudjam hozzá használni, de ez ilyen-olyan okokból eddig nem jött össze. Nixon (Agent Provocateur Hennessey Blue) még egészen pici volt, kb. 5-6 hetes, amikor megállt a szoba közepén, pacekba vágta magát, én meg csak néztem oldalról ahogy feszíti a kis testét. Nagyon tetszett a kiskutya. Kb. akkor kezdtem el tervezni ezt a párosítást.

DashaOlyan másfél évvel később Nixon gazdi – annak ellenére, hogy eredetileg ivartalanítani tervezete a kutyát – a kérésemre végül ivarosan hagyta, és letenyészszemléztette Bánkon. Persze addig is láttam róla pár képet, de azért élőben is meg akartam nézni milyen lett fiatal felnőttként, milyen a karaktere, stb. Ezt állati jó, hogy októberben megléptük, mivel Dasha nem sokkal rá betüzelt. A tüzelés, fedeztetés – ahogy azt már többször említettem – soha nem úgy jön, hogy „hú de jó, most úgyis pont ráérek”. Tomboló hóvihar, karácsony, hosszú hétvégék, amikor senki sem ér rá, meg ilyen alkalmakkor szoktak a szukák időben lenni. 
Hát most se jókor jött…. Apámat pénteken temettem el…. beteg voltam, borzasztó lelki és testi állapotban, de szombaton mennem kellett fedeztetni. Illetve elhozni a kant, mert így lehetett csak a következő napokat megoldani, ha a kan és a szuka is nálam van. Még a saját kutyáim napi ellátása is nehezen ment akkor, ráadásul Ivy és Mütyi is tüzeltek, a kanjaim - főleg Maddox - meg voltak bolondulva. Össze-vissza zárogattam mindenkit, állandóan ment a vonyítás, erre én idehoztam magamhoz még egy tüzelő szukát, meg egy ivaros „idegen” kant. Hát pusztító napok voltak, segítség nélkül nem is ment volna, pláne, hogy Dasha folyton hátravert amikor Nix megpróbált ráfogni, nehogy már valami simán menjen alapon. Pedig full időben volt. Végül Márti jött velem a kanért… jött… inkább vitt… Eszter jött segíteni a fedezésnél, Józsi adta a tanácsokat telefonon… egyszerűen képtelen lettem volna nélkülük megoldani a helyzetet. Végül minden összejött, nem is tudok nekik elég hálás lenni a rengeteg segítségért. Meg persze Nixon gazdinak és Társtulinak (Dasha társtulajdonosának) is! Dasha 3 fedezés után ment haza, Nixon még pár napot héderelt nálam, azután ő is hazament. Tiszta Mütyi egyébként. Kedves, bújós, játékos, elég pörgős kutya, nem volt vele semmi gond az itt tartózkodása alatt. Már „csak” várni kellett, hogy teljen az idő.

Nixon


Eljött az UH ideje. Dasha ugye nem nálam él, hanem Társtulinál. Mentek ultrahangra, majd hívott az örömhírrel, hogy Dasha vemhes, kb. 4 kölyök lehet benne. Jaj nagyon örültem, nem érdekel mennyi, nem érdekel milyen kiskutya, van benne az a lényeg. De közben persze beindult a para is, hogy jaj csak minden rendben legyen (bazi sokat jajgatok mostanában …). Nagyon féltem hogy fogja viselni a vemhességet, milyen lesz a szülés, milyen anya lesz, mivel fogalmam sincs róla vagy a felmenőiről ebből a szempontból.

A vemhessége szépen lezajlott, meg is szült természetes úton (2020. január 19. vasárnap). Elsőnek egy blue merle szukát (26 dkg), másodiknak és harmadiknak tricolor kant szült (24,3 és 26,5 dkg). A negyedik kölyök, egy tricolor szuka…. halva született (15,7 dkg). Majd megszületett még egy tricolor kan, Pindurka (14,7 dkg). 5 kölyök. Egy halott, 4 élt.
A két nagyobb tri kan azonnal cicire cummant, a merle szuka, meg a kis tri kan viszont nem. Némi próbálkozás után végül a merle szuka is becsatlakozott és rendesen szívni kezdte a tejet. Pindurkát viszont cumiztatni kellett. Születésük másnapján, hétfő reggel, mindegyik kölyök mutatott valamennyi (2-4 dkg) hízást a születési súlyukhoz képest. Még Pindurka is felszedett 2 dekát. Úgy nézett ki minden oké. Azután délután jött a rossz hír, hogy meghalt a tri kan. De nem a kis Pindurka, hanem a legnagyobb tri kan.
A doki szívdefektusra tippelt (Bencével is beszéltem, azt mondta sajnos ennek ezer oka lehet, simán lehetett az is), mivel a szülést követő nap reggelén hízott is, semmi olyan nem látszott rajta. Tulajdonképpen egy pillanat alatt meghalt.
Szegény társtuli nagyon kivolt, én meg borzasztóan sajnáltam, hogy rögtön egy ilyen komplikált helyzetet kell átélnie. Halva született kölyök, majd egy hirtelen halál, miközben próbálta Pindurkát életben tartani cumisüvegből. Ez egy darabig úgy nézett ki sikerül is. Egészen kedd délutánig. Sajnos Pindurka a leggondosabb odafigyelés, a külön etetés, és a hízás ellenére is meghalt. 2 kölyök maradt, a blue szuka és az első szülött tri kan. Társtuli nagyon kivolt. Persze én is, de…  próbáltam neki megmagyarázni, hogy sajnos ez ilyen, előfordul, hogy az ember megtesz mindent, mégsem sikerül őket megmenteni. Egy ilyen pici kölyök halálának rengeteg oka lehet, és sajnos nincs az a tenyésztő, akivel hasonló ne esett volna meg. Pontosan tudom, hogy mindent megtett, és egy pillanatig sem gondolom, hogy én ezt jobban csináltam volna.

Úgyhogy maradtak ketten. És most megy az ima minden nap, mivel a kis tri kan sem egy hú de jól evő, mellé kell táplálni cumival. Pedig Dasha a szülés után kétszer is volt orvosnál. Nagyon alaposan át lett vizsgálva, vele minden rendben, gondos mama, teje van bőven, jó zsíros is, a kis tri kan mégsem szív belőle egyelőre eleget, ezért ő is volt orvosnál. Nem találtak nála semmi rendellenességet. Sőt az orvos kifejezetten vitálisnak látta. Azért kapott egy kis infúziót bőr alá, most szopizik és cumizik is. Elkezdett rendesen hízni is, de azért minden napra van egy kis plusz izgalom. Holnap lesznek egy hetesek, és csak reménykedek, hogy ők már megmaradnak. Az esélyük napról napra nő…

A súlyok jelenleg így állnak, a kicsik 6 naposak:
tri kan 45,5 dkg (születési súly: 24,3 dkg)
blue szuka 55,5 dkg (születési súly: 26 dkg)


Az újszülött blue szuka és az első szülött tri kan


Négyen...
A blue szuka és a tri kan 4 és 5 naposan Asszem most ennyit vagyok képes erről mondani. Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése