2019. november 22., péntek

Elnézést! Lenne néhány kérdésem! Igen, megint szűrés.


A szűrésekről már többször írtam, mivel az utóbbi években alapjaiban változtatta meg a tenyésztés mikéntjét. Kezdve azzal amikor megkaptuk az első meglepetés-csomagot. Merthogy nem is volt az olyan rég, amikor elkezdett beépülni az elvárások közé bizonyos szűrések megléte.

Nálam az első genetikai szűrés 2011 tavaszán történt meg. MDR1 szűrést kértek egy fedezéshez az egyik kanomhoz, és akkor gondoltam már mindet leszüretem. A Laboklinnál csináltattam meg. Ekkoriban indult a szűrési láz, orrba-szája szűrték a kutyákat. Bizonyos országokban rögtön ki is mondták az ítéletet, melyik kutyák nem kívánatosak innentől kezdve a tenyésztésben. Itt tulajdonképpen totál lutri volt, hogy addig ki mivel dolgozott. Nekem mondjuk mákom volt abból a szempontból, hogy már azelőtt megérintett a genetikai szűrések szele, mielőtt még úgy nagyon aktívan belevágtam volna bármibe. De akinek már 10-20-30 éve kialakított állománya volt, az akkor szembesült vele, hogy szerencséje volt –e vagy sem. Mert ez semmi másról nem szólt, mint a szerencséről. Van akinek megadatott, és fellélegezhetett, van akinek nem, és annak bizony elég komoly problémákat okozott a hogyan tovább kérdése.
Majd elindult ugyanez DM ügyben. Újabb szűréshullám, újabb mellőzendő kutyák, újabb hogyan tovább kérdések. Közben beindult a PRA meg a CEA genetikai szűrés is, bár az nem okozott akkora érvágást, mint az előző kettő, de azért egy fedezőkan esetében attól kezdve nem ártott legalább az egyik megléte. (Bár a CEA genetikai szűrést pár esettől eltekintve – ahol sanszos lehet esetleg hordozó netán mentes kölyök - totál indokolatlannak gondolom, de haladjunk…)

Ja meg volt az a kis fiaskó a JRD genetikai szűréssel is, amiről ugye kiderült, hogy semmire sem jó, és ott vagyunk vele ahol a part szakad. De – egy bizonyos eset kapcsán - megnyugtató volt látni, hogy több külföldi tenyésztő úgy lobogtatta a Facebook-on a JRD genetikai teszt-eredményeit, mint a győzelmi zászlót. Hogy ők bizony tettek a probléma ellen, sőt meg is oldották azt. Pedig nem. De rohadtul nem. Az a papír tulajdonképpen semmit sem ér, de kösz, hogy legalább felhívtátok a figyelmet arra, hogy az adott vonal érintett a betegséggel. Mert gondolom nem ok nélkül kezdtek el vele foglalkozni. Szóval valami haszna csak volt.

Azóta újabb szűrések vannak a láthatáron, hasít a HUU (Hyperuricosuria) meg az IPD (Inflammatory Pulmonary Disease).  És még sorolhatnék párat. Ezzel kapcsolatos kérdéseim egyike az lenne, hogy: mégis mi lesz a plafon? Vajon mennyinél fogunk megállni? Ahogy kerülnek elő az újabb és újabb betegségek. Olyan 30-40 szűrés… az már úgy elegendő lesz? Vagy mégis mennyi az annyi? Mi lesz az a határ, amikor azt mondjuk, hogy képtelen vagyunk ennyi szűrést anyagilag elbírni, és képtelenek vagyunk ennyi szűrési eredményt figyelembe véve kutyát venni, vagy fedezőkant választani, kölyköt megtartani, vagy bármit. Mert ha kiemelünk egy kutyát és ezerrel használjuk, mert ő – jelenlegi tudásunk szerint - mindenre mentes, mi van akkor ha olyan betegségeket hordoz, amikre ma még nem szüretünk, de jövőre már igen? Mert már erre is van precedens. Nem is beszélve az egyre jobban fojtogató üvegnyak effektusról, ami miatt meg azután a beltenyésztés emelkedő mértéke fog újabb problémákat okozni.

Meg hát ugye ott van annak a kérdése, hogy: mennyire bízunk meg a szűrési eredményekben? Ha azt egy tenyésztő bármikor gond nélkül meghamisíthatja (amire ugye volt már precedens) vagy ha a labor hibázik, és az eredmény fals. Én úgy gondolom, hogy az előbb említett eset azért extrém ritka, hogy a tenyésztők legnagyobb része ilyen dolgokra – itthon főleg - nem vetemedne, de akkor még mindig ott van a labor tévedésének lehetősége, amire ugye szintén volt már példa. Sőt. Mindig van egy kis meglepi, ami okoz némi plusz gyomorideget, meg jó sok fejtörést, hogy: AKKOR MOST MI A FRANC VAN MÁR MEGINT? Jelenleg ez a nem túl irodalmi kérdés foglalkoztat leginkább.

Mondjuk eladunk, vagy kivonunk a tenyésztésből egy kutyát, ha a mostani elvárások (melyek részben a szűrési eredményei) szerint az erre a célra nem lenne megfelelő, esetleg akkor is, ha más szempontból klappol. Hiszen a szűrési eredmények befolyásolják a fedezőkan választást, azt, hogy végül melyik kölyköt tartja meg az ember az alomból, a kutya adás-vételt, más, esetleg külföldi tenyésztőkkel való boltolást, szóval totál alap dolog. És a szűrési eredmény az tuti és fix. Tényként kezelendő. Mert a labor azt mondta. Akkor is ez a fő csapásvonal, ha ők sem tévedhetetlenek. Mert simán tévedhetnek. Ami persze nem azt jelenti, hogy minden eredmény téves, ha egy labor egyszer hibázik, de elég 100-ból 1 elcseszett eredmény. Mert mi van ha az a 100-ból 1 elcseszett eredmény egy sokat használt fedezőkané, vagy egy többször szülő tenyészszukáé lesz? Mi van ha túl késő, mire kiderül a tévedés? Mennyi anyagi, erkölcsi, energia veszteséget okozhat a tenyésztőknek egy hibás szűrési eredmény?

No de konkretizáljuk az aktuális történéseket, az indukáló tényezőt, hogy legyen mit boncolgatni.

Adott egy párosítás. Elvileg rizikómentes, ami a DM-et illeti. Papa mentes, Mama hordozó. A DM öröklődés-menetét ismerve a születendő kölykök aránya 50% mentes, 50% hordozó. Terhelt kutya ebből a párosításból ugye kizárt. Elvileg.

Gyakorlatilag simán visszajött az egyik kölyökre, egy akkora piros DM AFFECTED (terhelt), hogy azt hittem leesik a hajam. Hogy már bizony ez a kölyök DM terhelt. No de ez ugye nem lehet, ismételjétek már meg a tesztet please! Ok. Megismétlik. Hát pedig ez a kölyök terhelt DM-re, akárhogyan nézik. Na akkor teljesen elbizonytalanodtam. Akkor viszont valamelyik szülő szűrése nem stimmel? Az anyakutya DNS-e szintén megvolt a labornak, az ő vizsgálatát is megismételték, vele minden ok, ahogy korábban is, ismét hordozó lett az eredmény. Akkor esetleg a papa eredménye nem jó? Hát akkor nagyon nagy gebasz van, ráadásul az sehogy sem stimmel.


A magyar labor 2019.11.06-án kiadott eredménye szerint a kutya:
DM AFFECTED vagyis DM TERHELT
Vegyük górcső alá ennek a lehetőségét. Ha a papa eredménye nem stimmel. Esetleg nem ő az apa? Mert ilyenkor még ez is felmerülhetne, de ez a verzió jelen esetben tutira kilőhető, mivel a szukával egy ivartalan merle kan és egy tri kan él együtt, attól viszont ugye nem születhet merle kölyök, meg hát a kicsik le sem tagadhatnák az apjukat. Szóval ez esetünkben teljesen kizárt. Akkor mi nem stimmel?

És akkor nevesítsük is a dolgokat, mert hát így van értelme. Mit titkosilonkázzunk.
Szóval az apa Maddox, aki ugye DM mentes, legalábbis a korábbi tesztje egyértelműen mentest állapított meg. A kölykök anyja meg ugye hordozó. Ahhoz, hogy az alomban terhelt kölyök szülessen, a gén két kópiája szükséges, tehát mindkét szülőnek legalább hordozónak kell lennie. Vagyis a kölyök terhelt eredménye szerint Maddox DM hordozó. Csakhogy….
Maddox apja és több rokona, sok testvére, féltestvére szűrve van DM-re, és elvétve van köztük hordozó, többnyire mind mentes. Maddox-tól eddig 6 alom született, 6 különböző szukától. A fedezett szukák mind DM hordozók, vagy DM terheltek voltak. Összesen 28 kölyke lett a 6 párosításból. Ebből - 5 alomból - 16 kölyök lett letesztelve DM-re. A 16 kölyökből 7 hordozó, 8 mentes és 1 terhelt lenne? (A kölyköket egyébként különböző országok, különböző laborjai szűrték.) Maddox hordozó lenne, úgy, hogy eddig egyetlen terhelt kölyke sem született? Még akkor sem, amikor terhelt szukára rakták? Hát akkor eddig bazi nagy mákunk volt, mert ez így szinte kizárt.

A lényeg, hogy mind a mamakutya, mind a kölyök vizsgálatát megismételte a labor, és másodszor is ugyanaz az eredmény jött, hogy a mama hordozó, de a kölyök terhelt. Alomtestvére, a másik kölyök egyébként mentes.

Na akkor ugorjunk neki még egyszer egy másik labornál. Én ebben az esetben a Laboklinban bízom a legjobban, ezért kérésemet követően a kölyök mintája elment a Laboklinnak is. Illetve miután a kölyök mintája korábban be lett küldve az EVG-nek más szűrés miatt, náluk is megvolt a DNS-e, amire ugye utólag is lehet újabb teszteket kérni, ezért onnan is meg lett rendelve egy DM teszt. Hamarosan meg is jött az első ellenőrző teszt eredménye. Az EVG szerint a kölyök hordozó. Na ez már stimmelhet abszolút. Majd pár nappal később megérkezett a Laboklin eredménye is, ami tökéletesen egyezett az EVG eredményével, vagyis a kölyök hordozó. (A Laboklin-nak a minta csütörtöki napon lett postázva, következő kedden már megvolt az eredmény, vagyis postázással együtt 4 munkanap alatt.) Így az alomban a kölykök aránya 50% mentes, 50% hordozó. Frankó, ez a része megnyugtató.

Ezek után persze az első tesztet végző magyar labornak elment minden info, némi magyarázatot kérve a történtekre. Válaszoltak is hamar, hogy utánanéznek, megismétlik a vizsgálatot, türelmet kérnek. Egy hétig semmi. Utána egy újabb érdeklődésre, miszerint hol tart az ügy: „Alemana Blues All My Love DM2 teszt eredménye nem volt konklúzív a laborunkban, ezért saját költségre elküldtük egy külföldi labornak! Amint lesz eredmény, küldjük. Szíves türelmét kérjük az okozott kellemetlenségért!”
Szóval várunk….


Az Eurovetgene, vagyis az EVG 2019.11.08-án kiadott eredménye szerint a kutya:
DM CARRIER vagyis DM HORDOZÓ

A Laboklin 2019.11.12-én kiadott eredménye szerint a kutya:
DM CARRIER vagyis DM HORDOZÓ

De addig is…. bárhogy is folytatódik a történet… Az említett magyar labor, aki az első szűrést végezte… hát az nagyon benézte. Elsőre is, meg másodjára is. Az a labor, amelyik 30 különböző fajtagondozó szervezet szerződött partnere. A legszebb a történetben pedig az, hogy már nem először történt ilyen a közelmúltban. Akkor ugyan nem DM-re, hanem CEA-ra. Leszűrtek egy kutyát, aki szülői eredmény alapján hordozó vagy terhelt lehetett. Hordozó lett. A magyar labor szerint.  Később azután, mikor már a tőle származó kölyköket szűrték, felmerült némi anomália, hogy biztos CEA hordozó –e a kutya. Mivel a kölykök eredménye nem ezt tükrözte. A teszt ismétlését kérték. A magyar labor megismételte, válasz: igen biztos, hogy a kutya CEA hordozó. Azért tuti ami fix, kiment egy minta a kutyától a Laboklin-nak, hogy ugyan vessenek már rá egy pillantást ők is, hogy tényleg CEA hordozó –e az eb. Hát nem. A Laboklin-től vissza is jött az eredmény, hogy terhelt.


Na… és akkor most jött el a pillanat, hogy le kéne ülni beszélgetni. Úgy kollektíven. Nekünk colliesoknak. Merthogy már nem az első, és valószínű nem ez az utolsó alkalom, hogy a tesztek, teszteredmények nem megbízhatóak. Hogy vagy a kedves sporttárs manipulál vele, vagy tegyük fel, hogy nem rosszhiszeműen, de félreértelmez valamit és kész a baj, vagy mint jelen esetben a labor néz be valamit, de csúnyán. És ezek az esetek szinte mindig következmények nélkül maradnak. Senki sem lép, semmi nem történik, csak kicsit kiakadunk és megy minden tovább. Mert mi a megoldás? Hova, kihez, milyen felsőbb hatalomhoz lehet fordulni? 
Ahogy pár tenyésztő etikátlan magatartása is következmények nélkül marad, mivel még hivatalos szerv sincs, ahova ilyen eseteket jelenteni, esetleg kivizsgáltatni, majd szankcionáltatni lehetne. (Mert egyébként mi a fenéért nincs az FCI-nek egy etikai bizottsága, ami a tenyésztőket felügyeli, és akikhez lehet fordulni bizonyított etikai normaszegés esetén. Hogy tehet meg bárki bármit következmények nélkül?) No de most nem akarok ennyire elkanyarodni. Ez a téma külön megérne egy misét…

Visszatérve az elcseszett szűrések világába…. Lehet itt egyéni igazságtételt követelni, de sokkal több értelme lenne együtt. Azután ezek fényében nem ártana pár dolgot újragondolni. Nagyon jó lenne, ha erről tudnánk kommunikálni egymással. Ha jelentkeznének, és összefognának azok, akikkel hasonló történt, mert tudom, hogy többen is vannak. Ha leülnénk egymással, és megbeszélnék, hogy akkor hogyan tovább. Egy kis tapasztalat és ötletbörze. Hogy a szűrések témája legyen kicsit rendbe téve. Mert az ilyen történések rengeteg kérdést vetnek fel.

Olyan jó lenne egy ilyen collie konferencia, ahol lehetne ilyenekről beszélni, eszmét cserélni, esetleg ötletelni a megoldáson, merthogy valami kellene. Mivel elég durva károkat tudnak ezzel okozni. Akár azért, mert egy téves eredmény miatt, egy amúgy értékes kutya perifériára vagy eladásra kerül. Vagy ha direkt azért tart meg egy kutyát az adott tenyésztő, mert fú de jó a szűrése, majd a 3. alom után kiderül, hogy ja mégse. Mindezt úgy, hogy a tenyésztő tényleg mindent megtett, nagyon odafigyel a szűrésekre, meg minden és nincs tudatában annak, hogy a szűrés nem jó. Ráadásul egy csomó esetben ugye a szűrés már csak by parantage, vagyis csak a szülők eredménye alapján lehet rá következtetni, de maga az adott kutya nincs szűrve. De még ha szűrve is lenne, az sem mindegy, hol volt szűrve. Stb. stb. stb.

A jövő elvárásaitól pedig megmondom őszintén rettegek. Főleg mert azt érzem, hogy esztelenül kapkodunk. Hogy majd megfeleljünk olyan elvárásoknak, amiknek valljuk be, már most lehetetlenség megfelelni. Nem is tudom mi lesz ennek a vége….

Jelenleg ugye ott tartunk, hogy a laborok collie csomagja (már ahol van ilyen) 5-6 betegségre terjed ki, de a további ajánlottak között még van pár. Ha ezek mind elvárássá válnak, 11 betegségre kellene szűrni genetikailag, és legalább még 2-3-ra klinikailag. Meg persze lehet ezt még kedvünk szerint bővíteni tovább: teljes DNS profil, színtesztek, teszt rövid szőrre, vagy bármire. És ez a lista ahogy látom folyamatosan bővül, amiből gondolom a laboroknak pusztító jó bevételük van, mi meg belerokkanunk.

Mert közben azért arról se feledkezzünk meg, hogy fogyasztói társadalomban élünk, és a szűrés hatalmas üzlet. Amiben üzleti érdekek dominálnak. Ezért is kell az ilyen eseteket úgy is megvizsgálni, miszerint a labor egy szolgáltató cég. Mert mit tudunk egy laborról ahol teszteltetjük a kutyáink DNS-ét? Tudjuk, hogy pontosan milyen fajták mely betegségre melyik az akkreditált labor? Tudjuk mi az elfogadott hibahatár amivel dolgoznak? Tudjuk ki vagy mi a felügyeleti szerve? Hogy hogyan kezeli a panaszokat? Hogy mit foglal magában alapvetően az üzleti szabályzatuk? Illetve… Dönthetünk -e arról, hogy melyik labort választjuk, csak és kizárólag ár alapján?

De az is nagyon érdekelne, hogy amióta kipattant a szűrési láz, mondjuk a DM esetében, azóta mi történt? A kutatók, vagy a laborok milyen információkra tettek szert? Konkrét tapasztaltatok, reprezentatív statisztikák, egyéb kimutatások, bármi? Hány collie lett mondjuk leszűrve DM-re? Azok hány százaléka terhelt? A terhelt kutyák hány százaléka produkál élete során valós tüneteket? Történt –e olyan eset, amikor nem terhelt (hanem hordozó vagy mentes) kutya produkált tüneteket? Vizsgálták –e valaha a megbetegedett, tüneteket produkáló kutyákat más, hasonló típusú betegségekre (pl. spondilózis)? Milyen friss, pontos kimutatások vannak a betegséggel kapcsolatban? Van –e aktuális ajánló, útmutatás arra vonatkozóan, hogy a tenyésztők hogyan kezeljék, hogyan súlyozzák az eredményeket?  Stb. stb. stb.

Jaj basszus nagyon rendbe kéne tenni ezt az egészet. Leülni nyugodtan, átgondolni amit tudunk, a lehetőségeket, és utána lépni valamit. Együtt, közösen, akiknek ez érdeke. A kérdés az, hogy ez mennyire érdekel bárkit, vagy mennyire érdekel mindenkit. És itt rohadtul nem arról van szó, hogy akkor most perelni kell egy labort, mert az drága, hosszadalmas, fölösleges és nem feltétlen visz előrébb, de valamit lépni kéne. Kommunikálni kéne. Tudni, hogy ki mit gondol, milyen tapasztalatai vannak… ha kell egyesével mindenkivel. Legalább itthon. Nem olyan sok emberről van szó, simán kivitelezhető. Esetleg egy kérdőíves kutatással el lehetne indítani valamit? Mit gondoltok?

Közben kicsit nézegettem itt a laborok csomagjait, hogy most nagyjából mi mennyibe kóstál. Az EVG-nél egy ideje elég sokan szüretnek, a Laboklint meg azért vettem hozzá, mert nekem jelenleg – illetve jó ideje – ők tűnnek a legmegbízhatóbbnak. Már elég régóta szűrnek, elég sok eredményt láttam tőlük, és még nem hallottam negatív tapasztalatot. De ha valakinek van, ne tartsa magában!

Szóval… (forintra átszámolva olyan hozzávetőlegesen, aktuális középárfolyam alapján)

EVG alap collie csomag 6 betegségre 163.35 €, tenyésztői kedvezménnyel 130,68 EUR
 1. Collie eye anomaly (CEA)
 2. Degenerative myelopathy (DM)* (Partner lab)
 3. Hyperuricosuria (HUU)
 4. Progressive retinal atrophy (PRA-rcd2)
 5. Multi drug resistance (Ivermectin Sensitivity, MDR1)
 6. Grey Collie Syndrome (GCS, Canine Cyclic Neutropenia)


EVG teljes collie csomag 11 betegségre 403.18 €
 1. Collie eye anomaly (CEA)
 2. Degenerative myelopathy (DM)* (Partner lab)
 3. Hyperuricosuria (HUU)
 4. Progressive retinal atrophy (PRA-rcd2)
 5. Multi drug resistance (Ivermectin Sensitivity, MDR1)
 6. Grey Collie Syndrome (GCS, Canine Cyclic Neutropenia)
 7. Chondrodysplasia, chondrodystrophy and degeneration of intervertebral discs (CDPA/CDDY – IVDD)
 8. Dermatomyositis (DMS)
 9. Inflammatory Pulmonary Disease (IPD)
 10. Malignant hyperthermia (MH)
 11. Von Willebrand disease type 2 (VWD2)


+ színteszt, pl. M locus (Merle)
+ DNA profile (ISAG)
493.99 €

Tehát az EVG-nél az:
 • alapszűrések ára tenyésztői csomagban kb. 45 000 Ft
 • összes szűréssel kb. 140 000 Ft
 • színteszttel és teljes DNS profillal kb. 170 000 Ft


Ezen felül ugye a teljesség igényével:
 • klinikai szemszűrés kb. 15-20 000 Ft
 • ED és HD szűrés kb. 35-50 000 Ft
 • klinikai veseszűrés kb. 10 000 ft

Így egy kutya teljes körű leszüretése kb. 250 000 Ft 

Ugyanez a Laboklinnál:
collie alapcsomag 5 betegségre 128 €
 1. Collie eye anomaly (CEA - patrnerlaborban)
 2. Degenerative myelopathy (DM)* (Partner lab)
 3. Hyperuricosuria (SLC)
 4. Progressive retinal atrophy (PRA-rcd2)
 5. Multi drug resistance (Ivermectin Sensitivity, MDR1)


Ha a CEA szűrést szeretnénk, hogy az Optigen, és ne partnerlabor végezze, annak az ára 157 €
További 4 (IPD, MH, GCS, CDDY - IVDD), összesen 9 betegség szűrésével együtt a teljes collie csomag partnerlaboros CEA szűréssel 366 €
Optigenes CEA szűréssel 523 €

+ színteszt
+ DNA profile (ISAG)
625 €

/Laboklin collie Combi: DM exon 2 + MDR1 90.00 € (durván 30 ezer Ft)/

Tehát Laboklinnál az:
 • alapszűrések ára tenyésztői csomagban kb. 44 000 Ft
 • összes szűréssel kb. 125 000 Ft
 • Optigen CEA teszt + kb. 54 000 Ft
 • színteszttel és teljes DNS profillal kb. 213 000 Ft


Szóval ha nagyon überfrankó akarnék lenni (mert égeti a zsebemet pár fölösleges milliárd) és a Laboklinnál leszüretem a kutyát a náluk szűrhető 9 betegségre, plusz kérek egy Optigenes CEA tesztet, plusz egy ISAG DNS profilt, akkor az 565 Euró, vagyis kb. 190 000 Ft. Emellé még megrendelem azt a két tesztet ami az EVG-nél elérhető (DMS és VWD2), az még 134 Euró, vagyis kb. 45 000 Ft. Tehát a 11 genetikai betegség leszűrése, plusz a DNS profil kb. 240 000 Ft. És ehhez jönnek még hozzá ugye a klinikai szűrések.

De... egy pillanatig sem gondolom, hogy ennek így bármi értelme lenne. Ezért kéne valahogy ésszerűsíteni a dolgokat… hogy minek van valóban értelme és minek nem!?

/Megjegyzés a partnerlaborokról: amikor egy szűréshez oda van írva, hogy partnerlabor végzi, én mindig utánajárok melyik az. Ha nincs feltüntetve, rákérdezek. Mert amikor JRD genetikai szűrési lehetőségek után kutattam, akkor csak és kizárólag az a bizonyos kanadai labor jelenik meg, akikkel ugye több alkalommal is befürödtünk. Találtam persze másik 5-6 labort, ahol szintén szűrnek rá. Partnerlaboron keresztül. Ami minden esetben a kanadai labor volt, úgyhogy totál értelmetlen lenne. Más lehetőséget nem találtam. Minden út Kanadába vezetett./


Szóval én nagyon azt gondolom, hogy állati jó lenne erről aktívan kommunikálni. Persze a szűrések nem csak a magyar colliesokat érintik, sőt ugye nem is csak a colliesokat, hanem szinte minden fajtát. De első körben jó lenne magunknál elkezdeni rendet tenni. Csak elkezdeni, elméleti szinten. Hogy most akkor mit lenne érdemes hogyan csinálni? Mi az aminek igazán lenne értelme? Más országokban ezt hogy csinálják? Mik a külföldi tapasztalatok? Egyáltalán miről mit tudunk pontosan? Mennyire ismerjük a lehetőségeinket?

Vagy nem tudom…. De nagyon érdekelne, hogy TI, akik már aktívan tenyésztetek egy ideje, akinek vannak jövőbeni terveik a fajtával, akik mögött már van némi tapasztalat, TI mit gondoltok?

UPDATE! - 2020. január 8.

Visszatérve… a magyar labor kért ugye egy kis türelmet, és ígéretet tettek arra, hogy saját költségükön elküldik egy külföldi labornak is a mintát ellenőrzésre. (Mondjuk nem értem minek? Hát két másik labor is ellenőrizte már, de ok, ellenőrizzék még egyszer.) Eltelt kb. 2 hét, ami azért volt fura, mert szinte az összes külföldi labor 3-5 napos határidővel dolgozik… Vajon mi tart ennyi ideig?
Majd december 5-én megjött a levél, hogy valóban, a magyar labor nagyon sajnálja, de benézte az eredményt, és a külföldi labor (már a harmadik) megerősítette, hogy a kutya nem DM terhelt, hanem hordozó. Szánják-bánják, nem akartak rosszat, se kárt senkinek, ezért fel is ajánlottak némi kárpótlást. A választható kárpótlások: térítenek minden olyan extra költséget, amit a minták újbóli levétele, és más laborok vizsgálata során felmerült, VAGY adnak 5 grátisz tesztet a saját laborjukból.
Mondjuk erről totál az a sztori jutott az eszembe, amikor a vidámparkban valakik órákra fent ragadtak vagy 30 méter magasban egy játékon valami technikai gond miatt. Csórik 2-3 órát ültek fönt mire ki tudták őket szabadítani. Oszt mit adott a vidámpark kárpótlásul? További ingyen jegyeket ugyanarra a játékra… Hát kösz!
Szóval ez eddig tök ok, de basszus hát az az alap, hogy megtérítik a miattuk keletkezett extra költségeket, meg, hogy elnézést kérnek, de mi jön ezután? Vagy ez így ennyi, hogy bocsi és kész? Ennek ez a menete? Ők elcsesznek valamit, majd leellenőriztetik egy külföldi cégnél, majd beismerik, elnézést kérnek, fizetnek pár tízezer kártérítést és ennyi? Meg a másik… ki ez a külföldi labor? Hol ellenőriztették a tesztjüket? És annak hol az eredménye? Ha valaki egy cég munkatársaként panaszkezeléskor egy hivatalos igazolásra hivatkozik, azt nem kéne rögtön mellékelni a levélbe? Mert amúgy csak mondott valamit és kész.... mivel bizonyítja? 
Szóval, ez még december elején volt, és utána mindenféle dologgal közbejött az élet, meg az ünnepek, meg ilyenek. Ráadásul ilyen levelezéseknél nem szabad hirtelen dönteni, felindulásból írni, be kell tartani a szabályokat, és figyelni kell a mindig tárgyilagos, udvarias kommunikációra, úgyhogy gyakran napokig tart átrágni, mit is írjon az ember, mi lenne a helyes… de most folytatódik a dolog .Megy nekik a válasz, azután várunk…..

UI: a blogbejegyzés után többen is megkerestek ugyanezzel a problémával. Nem hasonlóval, hanem pont ugyanezzel. Szinte szó szerint ugyanez a sztori, ugyanez a labor, ugyanez a teszt, de… senki sem tervez lépni. Félnek a konfrontációtól, a következményektől, meg hasonlóktól. Igazából az, hogy ez esetben lesz e folytatása a dolognak, végigmegy –e egyszer ez a panasz-folyamat azt nem tudom, mivel nem rajtam múlik, nem velem történt, nem az én kutyám. 

Egy ilyen eset viszont semmiképpen sem magánügy, hanem súlyos közügy, ami rengeteg embert érint. Úgyhogy remélem, hogy egyszer lesz valaki hajlandó lesz „felemelni a hangját”, és végigcsinálni ezt a folyamatot….

Ja, és elvileg össze fog jönni egy kis collies beszélgetés erről, de ehhez is idő kell. Ez nem arról szól, hogy hirtelen felindulásból gyorsan csináljunk valamit. Elő kell készíteni, meg kell fontolni a dolgokat, főleg azt, hogy minek, milyen formában van valójában értelme. Ráadásul sajnos közbeszólt az élet is olyan - nem kutyás -  dolgokkal, ami miatt képtelen voltam ezzel foglalkozni. De lassan visszatér belém az élet, és rajta vagyok, nem felejtettem el...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése