2018. július 13., péntek

Vedlés, Kozmetika és Prüntyi


Mostanában elég sok gondolatom van a kozmetikázással kapcsolatban, főleg mert nagyon aktuális. Egyrészt mert a kiskutyák gazdái ugye minden alkalommal megkérdezik, hogy akkor most hogy is van ez pontosan. Mikor kell elkezdeni fésülgetni, mivel, hányszor, stb. Ezt nagyjából ahány embertől megkérdezzük, annyi féle választ fogunk kapni. Ez nem egy egzakt tudomány, mindenki másképp kozmetikázik. Én azt tudom elmondani, én mit hogyan csinálok.

A legfontosabb, és ami egészen biztos, hogy a colliet kozmetikázni kell. Másképp mint a legtöbb fajtát, de közel sem annyit, mint amennyit az emberek feltételeznek a küllemük láttán. Gyakran megkérdezik, hogy ugye akkor ezeket a kutyákat minden nap kell fésülgetni? Hát a minden nap enyhén szólva is túlzás. A collie szőre nem olyan mint egy finom emberi haj, vagy mint egy yorki szőre. A collie fedőszőre vastag szálú és durva. Ahogy a neve is mutatja rough, vagyis durva szőrű collie. Az aljszőr viszont puha, bolyhos, vattaszerű.

Mielőtt nagyon rátérünk a kozmira, a legfontosabb; a kutyát rendszeresen kozmetikázni kell. Élete során jó sokszor. Ezért nagyon fontos, hogy a kutya hagyja a fésülést, fürdetést. Ehhez pedig korán hozzá kell szoktatni. Már egész apróként el kell kezdeni fésülgetni, lehetőleg asztalon, csak napi pár percet, csak annyit, hogy szokja. Kényelmesen legyen póz a kutyának, és finoman fésülgessük, hogy ne karcoljuk fel a kis bőrét. A lényeg, hogy szokja. Nem kell, hogy szeresse, valószínűleg ellen is fog állni, de ezt figyelmen kívül kell hagyni, mivel egyszerűen muszáj megszoknia. Legalább 2 naponta 2-3 percig fésülgessük amint hozzánk kerül a kutya. Ha kiállítási kutya lesz, az asztalt is szoknia kell, arra is rendszeresen fel kell pakolni. Nem szabad megvárni, hogy ó majd ha felnőtt lesz, mert akkor már jóval nehezebb hozzászoktatni, és egy 8 hónapos vagy 1-1,5 éves kutya már keményebben ellenáll, mint egy pici. Szóval MUSZÁJ a colliet egészen pici korától kozmetikához szoktatni!

Na de akkor mennyit kell fésülni, mi az elegendő?
Ha valaki azt akarja, hogy a kutya non-stop patika legyen, mindig top szőrben, akkor hetente egyszer nagyon alaposan kefélje át, kiemelten figyelve a könnyen csomósodó területekre, elsősorban a fül körüli részre, hónalj, stb. Az alapos átkefélés alatt nem azt értem, hogy átsimogatni kefével a szőr tetejét, hanem lépésről lépésre, centiről centire haladva át kell bontani a teljes szőrtakarót. Felhajtogatni mindenhol és tincsenként átfésülni. Vagyis szálára kell bontani a kutyát, legalább 2-3 különböző fésűvel, kefével. A kutya testfelületének minden négyzetcentijét át kell bontani egy sima fésűvel (sima tűfésű, jó a forgófogú!), és át kell kefélni egy vagy több slicker kefével. 
Én ha bontok, az egész testet átkefélem, majd jöhet a fésű, és utána megint a kefe, mondjuk én másodiknak már ovális fejű pin kefét használok, de az inkább kiállítóknak kell. Teljesen alap otthoni szettnek elég egy fésű meg egy kefe. A tappancsokat sem árt szépen körbevágni (talpon, lábujjak között is kinyírni), hogy ne legyen a kutyának nagy lelógó szőrpapucsa. Ha valaki a kutyát évente mondjuk 3 max. 4 alkalommal megfürdeti, hetente egyszer így átbontja, akkor mindig csitti-fitti lesz a kutya. Persze extrém szennyeződésnél (bogáncsba, ürülékbe fetrengés pl.), és vedlésnél be kell iktatni pár extra kozmit, de ennyi. Egy teljes és alapos szálára bontás kb. 2-3 óra, attól függően mennyi szőre van a kutyának, de egy brutálabb szőrtakaróval rendelkező, vedlésben lévő kutya teljes kibontása akár 5-6 óra is lehet.
Én egyébként azt gondolom, hogy akkor is rendben lesz a kutya szőre, ha csak 2-3 hetente van átbontva, nem feltétlenül szükséges a heti bontás. Valamint évi 2 fürdés is elegendő. (Kiállítási kutyákra nem vonatkozik, ott jóval több kozmetika lehet szükséges.) Teljesen mindegy, hogy mi bontogatjuk otthon, vagy kozmetikus csinálja, akkor is fontos, hogy a kutya hozzá legyen szoktatva a kozmetikához. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni!

(Javasolt: IDEAL, STAR és Fanyelű fésűk)

(Javasolt: LAWRENCE,  #1ALL SYSTEMS )

Különböző testrészekhez érdemes különböző méretű keféket, fésűket használni (pl. fülhöz, hajlatokhoz kisebbeket), de alapvetően ez a két típus kell. 


Megjegyzés 1. : Egy bárhol kapható olcsó slicker kefe arra is tökéletes, hogy a szőnyegekből kiszedjük a collie szőrét. Ahogy a kutyáról is tökéletesen leszedi, úgy a szőnyegből is kihúzza a szőrt. Persze egy 2 millás perzsa szőnyegen nem biztos, hogy a legjobb ötlet átmenni vele, de én itthon a 10 ezer forintos ikeáson gond nélkül áttolom, és tádám... mintha új lenne.

Megjegyzés 2. : Tapasztalat; az agyonreklámozott aljszőrkiszedők, mint pl. a Furminator, nem jó a collie szőrének! Nagyon durván beleszakít a fedőszőrbe is, beakad, húzza a szőrt. Ilyen hosszú szőrű kutyának az ilyen fésűk nem jók! Drága, felesleges és több kár okoz mint hasznot. 

Ja, és: kölyökkutyára még lehetőleg ne nagyon használjunk kemikáliákat, őket simán csak fésülgessük (ha fürdetjük csak gyógy, extra kímélő, vagy kifejezetten kölyök samponnal). De a felnőtt kutya szőrét csak nedvesen, hogy ne törjön meg! Ezt most nem is részletezem, mivel már írtam róla korábban
Szóval a kozmi egyrészt az új gazdik miatt aktuális, másrészt meg azért, mert magam is végigtolom most a brigádot. Ivy embertelenül levedlett, ahogy az szülés után lenni szokott. Kb. 2 centinként van rajta egy szőrszál. Aljszőre 0, még a fedőszőr egy része is kihullott. Úgy hullajtotta a szőrét, hogy azon csak egy jó alapos fürdetés és blasterozás segíthet. Ezért alaposan meg lett fürdetve, utána pedig minden még bent maradt, de már gyenge lábakon álló szőrt kiszedtünk belőle. Olyan lett mint egy ceruza, de tiszta és rendezett. Azután Maddox is átesett egy teljes nagy kozmin, úgyhogy most már kifürdetve, szálára bontva csillog-villog. Flesh úgyszintén, már csak Winnie van hátra, meg lehet lecsutakolom Sushit is majd. (Aki egyébként időközben átkeresztelődött Prüntyire, meg néha Mütyűrre.) Fésüléshez most kipróbáltam a Chris Christensen Show Off pumpás cuccát. Nem volt rossz. Mondjuk elvileg arra van ez az instant szőrtisztító, hogy a brutálabb szennyeződéseket is eltávolítsa fürdetés nélkül, én most simán előkészítőnek használtam.
Ivy frissen fürdetve szülés után kb. 3 hónappal

...by Faber-Castell

A fiúk fürdetés után. Maddox... "kérlek ezt soha többé ne tedd velem, és most várom a kárpótlást" tekintete

... még várom.... (gondolá az öveges tekintetű szellemcollie)

Flesh fénylő feneke (és még alliterál is :-D )

Kissé nyűgösen, de tisztán. Kifele fleshkelődik, miközben sikerült úgy beállnia mint egy darab ..., mindegy tiszta és szálára bontott, az a lényeg :-D 


Update a vedlésről:
Kezdő colliesok gyakran aggódnak a vedlés miatt, hogy mi a normális, mikor, hogyan, mennyire vedlik egy collie. 
A collie általában évente egyszer vedlik, de akkor nagyon. Persze bármikor fésüljük át a kutyát, mindig fog belőle jönni valamennyi szőr, hiszen a kutya szőre folyamatos megújulásban van, de ez a szőrveszteség nem számottevő.
Kicsiként egészen puha vattaszerű babaszőrük van, amire szép lassan elkezd ránőni a felnőtt szőr. A matt vattaszerű babaszőrök között megjelennek az erős, fényes, egyenes felnőtt szőrszálak, és mire a kutya kb. 8 hónapos lesz, már nagyjából a teljes testét beborítja a fedőréteg. Általában olyan 1,5 éves korukig csak nő rajtuk a szőr, addig nem nagyon vedlenek. Azután viszont jellemzően megejtik az első vedlést, amikor minden aljszőr kijön, és végleg megszabadulnak a maradék babaszőrtől is. A 1,5 év körüli kutyák sokszor orbitális szőrben vannak, majd levedlik, és olyan mennyiség soha többet nem nő vissza rájuk. 


Maddox 1,5 évesen..... és 6 évesen


Beáll egy normál, könnyebben karbantartható mennyiségű felnőtt szőrzet. Ezután javarészt évente egyszer vedlenek. Az aljszőr elkezd elválni a testtől, és tincsekben elkezd hullani a kutya szőre. Ekkor érdemes 1-2 naponta átfésülni, majd meleg-vízzel alaposan megfürdetni, így lerövidül a vedlés, és a környezet se lesz annyira szőrös. Ha a vedlett szőr túl sokáig marad a kutyán, és meleg-párás az idő a sok csapadéktól, akkor a bőr elkezd irritálódni és hot spot-ok jelennek meg a kutyán. Szóval ki kell szedni a vedlett szőrt, és a legjobban fürdetéssel lehet. Vedléskor jellemzően a teljes aljszőrüktől megszabadulnak, a kutya a felére, harmadára mehet össze,  akár a bőrét is érezni, látni lehet. Még a fedőszőrből is hullatnak valamennyit. És, hogy mikor normális a vedlés? Nincs konkrét időpont, vagy hónap, hogy jellemzően ekkor vagy akkor kezdenek vedleni. Általában ha hirtelen megemelkedik a hőmérséklet, sok kutyánál beindul a vedlés. Nem ritka, hogy ez január-februárban van. Simán előfordul, hogy egy februári kiállításon már több vedlőben lévő kutya van. De májustól már nagyon sanszos, ha addig nem történt meg. Júliusra általában a legtöbb kutya kopasz. A szőr több hónap alatt nő csak vissza teljesen, általában késő ősszel már elég jó szőrben vannak. 
Ettől kicsit eltér a lakásban tartott kutyák vedlése. A lakásban tartott collienak jellemzően kicsit más a szőrminősége. Valahogy finomabb, puhább a bundájuk amiatt, hogy nincsenek folyton kitéve az időjárásnak. Emiatt olyan vastag aljszőre sem szokott lenni a lakásban tartott kutyáknak, mivel ők nincsenek folyamatos hidegben. A kerti kutyák szőre még ha mondjuk be is megy az eső elől fedett részre, akkor is érintkezik a párával. Hóba meg kifejezetten szeretnek fetrengeni, és ha kertben vannak, simán lehetnek gyakrabban havasak, vizesek, fújhatja őket a szél. Emiatt a kerti kutyák szőre általában jóval vastagabb, sprődebb. A lényeg, hogy a lakásban tartott collie is fog vedleni, csak nem akkor amikor melegedni kezd az idő, hanem akkor amikor beindul a fűtési szezon. Az én kutyáim lakásban legtöbbször október környékén kezdtek el vedleni, és decemberre már alaposan megfeleződött a szőrük. De olyan szinten sose vedlettek le, mint a kerti kutyák. 
A colliesoknak ez a vedlés dolog mindig szívás kiállítási szempontból. Ha az ember egy nagy kiállításra benevez, gyakran még nem tudja akkor milyen állapotban lesz addigra a kutya szőre. Én általában ha rányomok a neten az online befizetésre, másnap elkezd hullani a szőre csomókban, de csak annak akit beneveztem. 


Maddox vedlésben, ledobva a teljes téli bundát... (nem mostani kép)A normál éves vedlésen kívül lehet még ok extrém durva vedlésre, ez pedig a vemhesség-szoptatás. A szoptatás első pár hete után a szukából elkezd ömleni a szőr, és mire az alom eladó sorba kerül, általában egy kanyi szőr sincsen rajtuk. Azért mondom, hogy általában, mert simán láttam már olyan szukát kiállításon, aki 3-4 hónapja szült, és patent szőrkondiban volt kiállítva, szinte teljes bundában. Fogalmam sincs hogy csinálta. Nálam eddig csak ceruzák maradtak a szülés után. De olyan szinten levedlenek, hogy van, hogy a bőrük foltokban teljesen kilátszik, volt, hogy Win nyakán egy nagy tenyérnyi folton egyáltalán nem volt szőr, foltokban kopasz volt a kutya. De visszanőtt rá, sőt... ma fürdettem, pusztító nagy szőre van, lehet meg kell ismételnem egy hét múlva. 


Csóri öreg Winyót már nem lehetett felállítani a fürdetés után, mire összesöpörtem elaludt. Az öregebb kutyák már nehezebben viselik a kozmetikát. A bőrük is érzékenyebb, és fizikailag is kevesebbet bírnak. Win 10 éves múlt, egy ilyen fizikai igénybevétel után azonnal elalszik, órákig nem mozdul. Na visszatérve; a vedléssel nem csak az jár, hogy az aljszőr, meg némi kis fedő kihullik. A szőrnek ilyenkor gyakran elmegy a színe. A kutya kifakul, a szőr elkezd bemattulni. A tri és merle kutyák vedléskor előfordulhat, hogy kivörösödnek, bebarnulnak. Ezért jó vedléskor a kiállítási kutyáknak adni halolaj kúrát, meg egy kis pigmentálót (pl. barnamoszat kivonat), mert akkor vedlés alatt sem megy el olyan szinten a kutya színe, a visszanövő szőr pedig extrém szép színű és fényes lesz. Csodát persze nem tud tenni, de nagyon sokat javíthat. 
(Közben ad hoc eszembe jutott, hogy elég gyakran esik szó arról is, hogy a merle kutyák orra mikorra pigmentálódik be teljesen. A merle orrnak egy éves korra kell teljesen bepigmentálódnia, addig lehetnek rajta apró bőrszínű foltok, de azok folyamatosan mennek össze. Szóval nem kell aggódni, hogyha egy 5-6 hónapos merle kutya orra még apró pöttyökben pigment foltos.) 
Na ennyit a vedlésről, ha még valami eszembe jut kiegészítem...


Esküszöm egyszer megpróbálok felvenni egy teljes kozmit, lépésről lépésre, mert az lenne a legjobb. A kozmi cucc dolog nálam most azért is aktuális, mert kb. 10 éve volt, hogy felszerelkeztem mindennel, és kb. ennyi idő kellett, hogy majdnem mindenem tönkre is menjen. A kozmetikai asztalom tropa, a keféim tönkrementek, a kemikáliák mind elfogytak. Csak a blasterem tartja magát. Amúgy mindenből új kell. Pláne ha vinni akarom Prüntyit kiállítani.

Apropó Prüntyi. Prüntyi új dolgokat próbál ki. A nyers zöldség és gyümölcs fogyasztás után kipróbálta a nyers csirkét. Kirongyoltam a piacra és vettem nekik ezt-azt mivel ahogy már említettem kacérkodok a BARF etetéssel. Teljes mértékben nem hiszem át fogok téri rá, de időről-időre adok nekik nyersen ezt-azt. Imádják egyébként. Win egész csirkenyakat kapott fejjel együtt (csőr nélkül), hát meg volt bolondulva, mint tudjuk ő nagy BARF fanatik. De Ivy is egészen meg volt őrülve, úgy imádta a nyers húst, a bőröket, meg mindent. A májat meg a zúzát megfőztem nekik sima vízben. Csak a kis Mütyűr volt bizalmatlan a fura állagú csemegével. Egy darabig csak forgatta a szájában, de azután mégis bejött a buli, és ropogtatni kezdte, majd rájött, hogy ez is kaja, a kis pocóját meg imádja, így végül kedélyesen elrágcsálta a nyakat.Jaj hát ez a kis Mütyűr egy tündér. Annyira imádom, hogy egész nap tudnám puszilgatni. Tiszta olyan mint a mamája, aki ugye a másik szívem csücske. (Ami logikai anomália, mivel csak egy csücske lehet, de ettől eltekintve... ) A kutyaovit már lebontottam, a szülős szobát visszarendeztem, úgyhogy Mütyesz most már a felnőttek életét éli. Kapja szép sorban az oltásokat, tanulgat, kapcsolatokat épít, azután lassan elhagyjuk a területet. Megyünk majd szocializálódni mindenfelé. A Medvepark, a Városliget, és a Belváros tuti program lesz, meg elviszem oviba is. Jaaaj de édes lesz Mütyi az oviban, már most imádom. :-D Mivel Mütyi valószínű fog járni kiállításokra, így a szocializációjára még nagyobb hangsúlyt fektetek. Ezért a belváros, meg a gyakorlás a Hősök terén. Ha ott tud egy kutya figyelni rám, akkor bárhol.Mütyűr egyébként nagyon segítőkész kiskutya. Látta pl. hogy „véletlenül” betemettem a gödröt amit ásott, ezért újra kiásta, hátha csak nem vettem észre, hogy az az ő kis gödre. Amúgy tényleg nagyon cuki és állati okos kiskutya. Folyamatosan figyeli az anyját, így a leggyakrabban használt parancsokat már tudja. Ivy még mindig állati türelmes vele. Akkor is amikor már határzottan rá kéne szólni, még fut pár kört valami mással. Mütyűr pl. előszeretettel vett ki az anyja szájából bármit. Ezt pedig a felnőttnek muszáj tiltania, mert ezt egy kutya sem díjazza. De Ivy csak forgatta a fejét, meg felállt, hogy a kicsi ne férjen hozzá. Amikor viszont mindenhova utána kapott, akkor végük odacsattintott neki, de előtte láttam, hogy kb. 20 percig vajúdott rajta. Már nekem kellett szólni, hogy verjen már rá egyet, mert el fog pofátlanodni. Most fog kezdődni ugyanis az a korszak, amikor a kicsi elkezdi feszegetni a határokat, hogy mit szabad neki és mit nem. Ezért jobb az ilyen dolgokat minél előbb tisztába tenni. Én meg közbe az ő határait feszegetem. Evés közben belenyúlok a kajájába, meg ilyenek. Hála az égnek teljes nyugalomban eszik tovább. A szárazat továbbra is kapja, de néha megspékelem nyers vagy főt hússal, belsőséggel, vagy valami magas hústartalmú konzervvel. Mindent imád, nagy zabagép. Nő is mint a dudva. Szóval így telnek most a napok. A lakás és a kert lassan visszarendeződik a normál állapotba, ahogy Ivy is, Su pedig megkezdte a hétköznapi kiskutya életet velünk. Eszik, iszik, alszik, játszik, rendetlenkedik, és folyton tanul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése