2015. november 8., vasárnap

Kozmetika

Több emberrel beszéltem mostanában a kozmetikázásról, ezért jobbnak látom ide feltenni a folyamatot, mint mindenkinek egyesével elküldeni. A kozmetikát mindenki kicsit másképp csinálja, én így szoktam, de ahány ember annyi szokás. Nekem ez jött be. (Ezt alapvetően show kozmetikához írtam, de kiegészítettem a télivel.) 

1. Balzsamos fésülővíz előkészítése, és teljes kifésülés 
(Általam használt termék: 
IV SAN BERNARD PEK Conditioner vagy #1 ALL SYSTEMS Super Rich Protein Lotion Conditioner)
A kutyák szőrét nem szoktam teljesen szárazon fésülni, mert könnyen megtörik, roncsolódik. Egy evőkanál szőrápoló balzsamot kell spriccelőbe beletenni, azt meleg vízzel (legjobb az ioncserélt víz) felönteni és jól összerázni. A balzsamos vízzel többször át kell fújni az egész szőrtakarót, és úgy jó alaposan kifésülni. Nagyon-nagyon alaposan minden egyes tincset! Legyen teljesen csomómentes! Mindenhol! Fülek mögött, hason, hajlatoknál is! Érdemes többfajta fésűt, kefét használni.

2. Vizezés
Fésülés után le kell vizezni a szőrt a kádban, hideg vízzel! A meleg beindítja, elősegíti a vedlést! Jó hideg legyen a víz, de ne jéghideg. Alaposan át kell öblögetni a szőrt vízzel, a füleket és az arcot kivéve. A hideg vízzel való fürdetést akkor alkalmazom, ha a kutyát szőrben akarom tartani kiállítási időszakban. Téli kozmetikánál, ahol a cél inkább a teljes megtisztítás, megújítás, meleggel fürdetek. 

3. Első samponozás 
(Általam használt termék:
#1 All Systems Professional Whitening & Brightening sampon)
Én a fürdetéshez 2, esetenként 3 különböző sampont használok. Ezek a samponok nagyon tömények, így használat előtt fel kell hígítani. A hígított samponnal alaposan át kell masszírozni az egész testet. Jól fel kell habosítani és úgy bemasszírozni mindenhol. Vastag, sűrű habja legyen! A lábakra plusz tömény sampont teszek és azt jól bedörzsölöm. 

4. Első öblítés
Az első samponos mosást nagyon alaposan ki kell öblíteni.

5. Második samponozás és balzsamos fújás
(Általam használt termék:
#1 All Systems Clearly Illuminating sampon, + tricolor kutyákra DoubleK Emerald Black)
Öblítés után jön a második mosás. Megint át kell mosni az egész kutyát. Ugyanúgy mint az elsőnél. Tricolor kutyáknál egy harmadik fajta sampont is használok ilyenkor. Tricolor kutyák fürdetésekor második mosásnál az All Systems Clearly Illuminating samponnal csak a fehér és a cser részeket mosom meg. Ezt kell feltenni először és jól fel kell habosítani, hogy a fekete sampon ne színezhesse be a nem fekete részeket. A fekete részekre pedig DoubleK Emerald Black sampont teszek. (A fekete sampon nem színező, nem festi meg a kutyát, de kicsit bekoszolhatja a fehér részeket.)
A második samponozás után (még rajta van a sampon a szőrön!), az egész testet átfújom megint balzsamos vízzel, mint a fésülésnél (ráfújom a samponos szőrre). A balzsamos vizet is be kell masszírozni a samponnal együtt. Erre töményebb balzsamos vizet teszek a spriccelőbe (kb. 3 evőkanálnyi balzsam fél flakon meleg vízbe).

6. Második öblítés
A második mosás után nagyon-nagyon alaposan ki kell öblíteni a szőrt, hogy sehol ne maradjon habos. Inkább öblögessük a szőrt fél órával tovább, de nem kelljen a félig megszárított ebet visszatenni a kádba mert habos maradt. A szőr akkor teljesen habmentes, ha a kifolyó víz teljesen tiszta, és a szőr a kézhez tapad. 

7. Rázás és törlés
Fürdetés után, hagyom, hogy a kutya többször megrázza magát, addig bent tartom a fürdőben. Utána jól meg kell törölni a kutyát egy tiszta törölközővel. 

8. Szárítás
(Általam használt termék: 
Phoenix Universal Zephir kombinált csapató és szárítógép)
A rázás és törlés után el lehet kezdeni szárítani. A csuromvizes szőrt nem szabad fésülni!! Csak szárítani. A kutya fenekétől haladva előre. Ennek egyszerű oka van, a kutyák rosszabbul viselik a szárítót a fülük környékén, ezért érdemes fenéknél kezdeni.
Szárításhoz csak és kizárólag blastert használok. Össze sem hasonlítható az eredmény azzal, mint mikor hajszárítóval szárítunk. Amikor nem értik az emberek, hogy lesz olyan a kutya szőre amilyen, a kulcsszó a blaster! Kiegyenesíti, fellevegősíti a szőrt és átmasszírozza az egész testet (ami serkenti a szőrnövekedést).
A nagyjából (kb. 70-80%-ban) száraz kutyát kezdem el szárítás közben fésülni. Mindenhol fújjuk fel a szőrt, miközben egy kefével tincsenként átfésüljük. Így szárítsuk meg teljesen. Kímélő kefét használjuk, ami nem tépi a szőrt.

9. Volumenizálás, fényesítés (csak kiállításra!!)
(Általam használt termék: 
Thick N Thicker Whipped Creme Mousse és #1 All Systems 3 D Volumizing spray)
A majdnem (kb. 70-80%-ban) száraz kutyára volumenizálót (hab, spray, bármi ami szőrtömeget növel) kell tenni, az egész testre és bele kell borzolni a szőrbe. A szőr tövét kell megemelni! Túl sokat ne tegyünk, mert ragadni fog a kutya. Inkább többször keveset ha nem elég.
Utána teljesen meg kell szárítani a kutyát. Mindenhol szőrnövéssel ellentétes irányba kell szárítani, kivéve a háton, mert ott szépen le kell lapulnia a szőrnek, hogy a hát teljesen egyenes legyen. Amúgy mindenhol jó fel kell levegősíteni. A lábszárakon a rövid szőrt fel kell fésülni és felfelé kell szárítani. 

10. Hűtés, és nyírás
Szárítás után várni kell egy fél órát, hogy a szőr teljesen kihűljön, és utána kell szépen átfésülni. Mindenhol visszafelé, kivéve a háton. Ilyenkor használhatunk különböző finish termékeket, hogy még fényesebb, még dúsabb legyen a szőr. De ha eddig jól dolgoztunk, akkor ezek feleslegesek, mert a kutya amúgy is fényleni fog, mint Salamon legnemesebb szerve. :-D
Én nyírni csak a hátsó zászlót és a tappancsokat szoktam. A hátsó zászlót egyenesre vágom. A hosszából nem veszek le sokat, inkább csak kiegyenesítem. A talppárnák között kinyírom a szőrt, a tappancsot pedig körbevágom, hogy ne legyen lelógó szőr. Nem teljesen vágom körbe, a tappancs hátsó részét nem. A lábujjakon lévő szőrt trimmelővel, ritkítóval rövidre, átmenetesre nyírom. A lábak nyírása kb. pont annyi ideig tart amíg a kutya szőre khiül.

11. Befejezés
Ha mindennel kész vagyok, akkor még egyszer alaposan átnézem és átfésülöm a kutyát, összerendezem a szőrt. És ennyi..................

Ez egy ilyen real time leírás volt, majdnem annyi ideig tartott, mint megcsinálni :-)

Budapesten a kozmetikai szakboltban minden említett terméket meg lehet kapni. A bolt neve: ZANNI. Web: http://www.zanni.hu/frissen fürdetve a ringben....


nem mai kép... de Win frissen fürdetve


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése