2018. május 29., kedd

NÉVNAP


Sushi, vagyis - Agent Provocateur Lili Marlene

6 hetes blue merle szuka
A Lili Marlene (vagy Lili Marleen) egy megzenésített vers címe. Már a dal története is nagyon érdekes, hasonlóan történelmi jelentőségű, mint a Szomorú Vasárnap. De a Lili Marlene nekem nem emiatt a szívem csücske, hanem az előadója miatt. Bár előtte és utána is többen elénekelték, a dal Marlene Dietrich miatt lett halhatatlan. Ő volt az aki lemosta a Lili Marlene-hoz tapadó negatív attitűdöt, és egy szentimentális örökzölddé változtatta.
Míg sokaknak a régi Hollywood dívái közül Marilyn Monroe az ideál, az etalon nő, nekem sokkal inkább Marlene. Marlene Dietrich sosem volt az a szentéletű jókislány típus, nem is akart annak látszani. Magasról tett arra, mit gondolnak róla mások. Kemény volt, törtető, sőt egyes elbeszélések kifejezetten rideg. Szeretőinek nemtől függetlenül pedig se szeri se száma. Mégis számos dolog miatt borzasztóan tisztelem, szeretem. Egy kritikában így jellemezték Marlenet: „elementáris hatású, páratlan kisugárzású személyiség”. Jómagam is így gondolok rá. S bár nem teljesen reális képet fest, mégis imádom a róla készült életrajzi filmet (Marlene, német-olasz életrajzi dráma, 2000).
(Volt pár éve két örökbefogadott kaffer szarvasvarjúm az Állatkertben, az egyikük neve Marlene, a másik Dietrich. Az ő nevüket persze nem én adtam, de kifejezetten emiatt választottam akkor őket.)


Nixon, vagyis - Agent Provocateur Hennessey Blue

6 hetes blue merle kan


Annak ellenére, hogy nem vagyok valami hú de nagy autó rajongó, azért nekem is van pár kocsi amitől leesik az állam, többek közt Szörnyella fekete-fehér automobilja a 101 kiskutyából. J Meg a Hennessey Venom F5 bármilyen kék színben.Neon vagyis - Agent Provocateur Neo Noir

6 hetes tricolor kan

Semmit nem tartok olyan érdekesnek, mint a kettőséget valamiben, egyszerűen izgalmassá tesz bármit. A filmekben főleg. A kettőség a neo noir-ban, mint filmes műfajban is megtalálható. A neo noir egyszerre klasszikus és modern. Idézi a ’40-es évek szorongós-borongós film noir hangulatát, miközben a tartalom, a vizuális megjelenés kifejezetten modern. Imádom mind a film noir, mind a neo noir sötét tónusú hangulatát. Az abszolút kedvenceim ebben a műfajban; a Hetedik (1995), és a Tim Burton rendezte Batman filmek (Batman 1989, Batman visszatér 1992).

 
Mambo vagyis - Agent Provocateur Silver Sentinel

6 hetes blue merle kan

A sentinel szó alapvetően őrt, őrszemet jelent. Gyártottak egy sorozatot is a ’90-es években, Sentinel – Az őrszem címmel. Elég sok cég, meg miegymás ugyancsak viseli a Sentinel nevet a jelentése miatt. Én azonban nem ezért választottam. A Sentinel ez esetben az Andamán szigetcsoport egyik szigetét jelöli a Bengáli öbölben (North Sentinel Island - India).  Ezen a szigeten egy olyan ősi törzs él, akik sosem akartak/akarnak kapcsolatba lépni a modern civilizációval. Minden közeledésre nagyon elutasítóan reagálnak (persze nem ok nélkül). Sok-sok évnyi próbálkozás után az indiai kormány feladta, és 2006-ban védetté nyilvánította a területet. A szigeten élő szentinelézeket pedig az indiai hadiflotta védi a kíváncsiskodóktól.  Nagyon tisztelem az ősi törzseket, szentinelézeket kiemelten, és úgy gondolom a legjobb amit tehetünk értük, hogy hagyjuk őket élni békében úgy, ahogy több tízezer éve teszik. A sziget és annak lakossága számomra jelképe mindennek, ami ősi, ami természetes, és ami a szó legszorosabb értelmében nonkonformista. 

Riri, vagyis - Agent Provocateur Norina Noir

6 hetes tricolor szuka

Ennek oka borzasztó prózai. A munkahelyemen találkoztam egy Norina nevű kislánnyal és annyira megtetszett ez a név, hogy nagyon. Állati jól hangzik, kellemes, lágy csengése van.  S mivel rajongok az alliteráló neveként, és bele akartam csempészni a feketét, Noir lett, és így szépen összecseng. 

Babirka, vagyis - Agent Provocateur Burlesque Blues

6 hetes blue merle kan
A burlesque vagy burleszk alapvetően tréfát, mókát, szarkasztikus játékot, bohóctréfát, vagy bohózatot jelent. Jelen van az irodalomban, a színházban, a filmben, a zenében, a showműsorok világában, a divatban, és még sok minden másban. Bármelyik művészeti ágban is létezzen akár mint műfaj, akár mint burleszk elem, mindet imádom. Abszolút kedvencek: Buster Keaton, Charlie Chaplin (film), Mea West, Dita Von Teese (showtánc) és zenében a burlesque blues. A burleszkhez egyébként számos olyan dolog kapcsolódik, amiket külön-külön is szeretek, de egybe egészen lenyűgöz. Ilyen például a viktoriánus megjelenés, vagy a lentebbi előadásban hallható Cruella De Vil (Szörnyella De Frász) dala, burleszk blues feldolgozásban.

Köszönet a szuper képekért Takács Ancsának!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése