2018. február 1., csütörtök

Cikkek Vol. 2. - Fedeztetés másképp - és egy kis A,B és C


A, B és C

A fedeztetésekről már többször beszéltem, de ez a téma kimeríthetetlen, mindig van új a Nap alatt.
Pár éve írtam egy hosszabb cikket a spermalevételről, a mesterségesről, meg a spermafagyasztásról, és egyéb hasonlókról; Fedeztetés másképp címmel, s miután pont passzol ide, ebben a bejegyzésben lentebb olvasható.

Antré…
Vannak a Facebook-on olyan képmontázsok, amik különböző szakmákat, hobbikat mutatnak be több szempontból. Ahogy a család elképzeli, ahogy a környezete, vagy úgy átlagban az emberek, és egy kép az érintett szemszögéből, hogy mi a valóság. A fedeztetést úgy képzelik el az emberek, hogy egy ragyogó napfényesre photoshoppolt mezőn szalad egymás felé a lobogó hajú kan és a szuka, vetnek pár szerelmes pillantást, egy kis játék, majd úgy összefedeződnek, hogy alig lehet őket szétrobbantani. Majd egymásra hajolva szenderülnek mély álomba. (Fú ez nagyon Disney fedezés lett :-) ) Persze nem mondom, hogy kizárt, hogy valaha ilyen történik, de azért nem ez az átlag.
Egyébként szeretem a természetes fedezést. Amikor tényleg megvan a kémia, és tényleg össze tudják hozni az almot minden emberi segítség nélkül. Mikor Wint készültem fedeztetni Fleshivel, nem volt sok időm velük foglalkozni, mert Ivy is betüzelt és én elindultam vele külföldre fedeztetni (tapasztalat: több külföldi tenyésztő előre kéri a fedezési díjat, ha nem sikerül szívás, mert a díj általában egy alkalomra szól). Szóval én rohantam külföldre az egyik szukával, de közben a másik is időben volt, így arra az egy napra amíg távol voltam, felszereltem Wint és Flesh kellő mennyiségű kajával, piával, és jó szórakozást kívánva egybenyitottam nekik az egész kertet, hogy leforgathassák a 9 és fél hét című erotikus műsorukat. Másnap hazajöttem és láttam, hogy Winnienek szex-haja van, úgyhogy tudtam, hogy rakoncátlankodtak rendesen. (Szex-haj: kan-nyáltól csatakos, majd ropogósra száradt szuka test/szőr, elsősorban fej, tarkó, nyak, mar és hát környékén.) Hozzátenném: a collie szukák általában baromira szűkek, ami megnehezítheti a természetes fedezést. Win addigra már 3 szülésen túl volt, ezért ment könnyebben... gondolom. 

Flesh és Winnie romantikus enyelgésének eredményei...


Persze az első fedezéseknél az ember csak áll, azt se tudja mi van, mit kell csinálni, mivel árt, mivel használ. Meg az sem mindegy, hogy szukával vagy kannal vagyunk. A szuka tulajdonosának olyan nagyon sok teendője nincs, a szuka viszonylagosan passzív résztvevője a történetnek. Elég ha áll és kész. Mondjuk vannak olyan nagyon domináns, vagy rosszul szocializált szukák, akik hátravernek a kannak ezerrel ha az közeledik, akkor is ha időben van. Szóval a szukát állítani és fogni kell és ennyi. A kanból kipréselni a spermát, vagy tevékenységre bírni, na az a művészet, mert ha ő nem akarja, akkor nem fogja akkor se ha megbolondulunk. A kan tulajdonosán ezért mindig nagyobb a nyomás, hiszen ő az esemény aktív részese. És persze jó ha gyakorlott. De egy kezdő kutya honnan tudja megszerezni ezt a gyakorlatot? Hiszen ez olyan ördögi kör, hogy nem fedeztetünk vele mert nincs tapasztalata, nem bizonyított, de hogyan szerezhetné meg a tapasztalatot ilyen feltételekkel? Sajnos erre csak egy megoldás van: ha van egy saját szukánk akivel gond nélkül gyakorolhat a kutya. Ez olyan, mint a merle szuka esete. Általában magunknak kell, hogy megoldjuk.

Miután megint aktuálissá vált a dolog, újabb tapasztalatokkal valamint rengeteg kilométerrel gazdagodtam.  Az emberben persze a rossz tapasztalat építik ki a parát. Nem véletlen, hogy minden fedezéshez készítek most már A, B és C tervet, többször szívtam már amiatt, hogy nem volt. És, hogy miért kell több terv? Mert sose tudhatjuk mit hoz az élet, hogyan tesznek keresztbe nekünk olyan dolgok, ami felett nincs befolyásunk. Jelen esetben „A”  kutya nagyon jó mennyiségű, szép színű spermát produkált, de sajnos a minősége nem volt megfelelő. „B” tapasztalatlansága miatt megszeppent a hirtelen éles elvárásoktól. Nem tudott produkálni. (Nem olyan könnyű egy kezdő kannak teljesítenie úgy, hogy ott állnak körülötte idegen emberek és nézik, meg belenyúlkálnak a mókába.) „C”: a C mindig legyen tuti. Egy tapasztalt, rendszeresen bevizsgált kan. „C” végül megoldotta a dolgot.

X év tapasztalattal jön rá az ember, hogy sajnos muszáj a több terv. Ha van egy kanunk aki úgy megugorja a szukát mint egy isten, és sikeresen is fedez, tegyük össze a két kezünket. Mert olykor vagy a libidóval vannak gondok (az esemény érdeklődés hiányában marad el), vagy a „betalálással”, vagy a spermalevétellel, vagy a sperma minősége nem jó, vagy bármi egyébbel, amire az ember nem is számít.
Időnként például még egy valóban rutinos kan is beblokkolhat. Láttam olyat, amikor egy igencsak gyakorlott, egyébként nagyon jól fedező kan, nem volt hajlandó fedezni az odavitt szukát. Megszaglászta, fintorgott és ennyi, attól kezdve érdeklődés nuku. És ezt sose tudjuk előre, az ilyen dolgok csak akkor derülnek ki ha éles helyzet van, amikor ott áll az ember az időben lévő tüzelő szukával és van max pár órája eldönteni, hogy akkor most mi legyen. Ezért kellenek a tervek, az azonnali újratervezés lehetősége. Mert persze azt is lehet, hogy azt mondjuk, hogy ragaszkodunk ahhoz az egy kanhoz, és kitartunk bármi áron, és próbálkozunk még több fedezésnél vele. Csak hát az idő is véges, a kutyák öregszenek, sajnos ezt is be kell kalkulálni. Ha úgy vesszük, hogy egy szuka fél évente tüzel, 2 éves korától próbálkozunk, akkor 8 éves koráig kb. 12-szer fedezhető. Elviekben. Merthogy a legtöbb szuka nem 6 hónapra tüzel. Nekem pl. Win pakkra pontosan tartotta a 11 hónapot, ahogy az anyja és a lánya is. Ezen kívül regenerációs idő is kell a szukának a szülés után, nem lehet folyamatosan fedeztetni, nem gépek. Máris a 12 alkalomból lett max 6-8, és persze nem feltétlen sikerül mindig mindegyik. Vannak szukák akiknek elég ha egy kan közel jön és potyognak a babák, míg a másiknál alig jön össze valami, vagy éppen semmi.

A lényeg, hogy most várunk, megint várunk. Ez a legidegőrlőbb része az egésznek, amíg az embernek az ultrahangon kimondják az igazságot... És akkor lehet csalódni vagy örülni. A rengeteg csalódás után pedig most már tényleg örülni szeretnék. Baromira szeretném már babaképekkel megtölteni a blogot. Úgyhogy csuri!


Kis kitérő a progeszteron szint mérésről:
A progeszteron mérés sokszor vita tárgya. Kell -e vagy sem, ki szerint mi a jó érték, stb. Szinte minden orvos és tenyésztő mást mond erről, úgyhogy hamarosan belevetem magam a progeszteron rengetegbe, és addig járok utána, míg meg nem tudom a tutit. 
No de nem mindegy, hogy milyen progiról beszélünk. A tesztcsíkos, tégelyes tényleg nem sokat ér. A vérből vett laboros akkor, ha pár órán belül megjön az eredmény, amit tudunk értelmezni, és tudjuk nekünk mi a jó érték (és azt, hogy milyen mértékegységben van!). A legjobb progi az, amit szaporodásbiológus mér be vérből, és azt kenetvizsgálattal egészíti ki. De simán lehet, hogy valaki 10-20-30 év tenyésztői tapasztalattal már nem megy progira, mert egyéb jelekből is be tudja lőni a fedezés ideális időpontját. (Jelek: a váladék színe a megfelelő időpont közeledtével kitisztul, lazac színűvé, áttetszővé válik, a szuka viselkedése, a környezetében lévő kanok viselkedése megváltozik, stb.) 
Nálunk ami bejött: ha a progi érték elérte az 5-5,5 ng/ml-t, 24 órán belül megejtjük az első fedezést, és 2 nappal később a következőt. Ha a progi 10 ng/ml körül van, akkor két egymást követő nap. De semmire sem mondható, hogy szentírás. Eleve élő szervezetekről beszélünk, a biológiában pedig sosincs 100%. Az egyik kutya szervezete ilyen, a másik olyan.Cikkek Vol. 2. - Fedeztetés másképp
Úgy döntöttem új sorozatot indítok a blogban. Ezek a cikkek korábban már megjelentek nyomtatásban újságban és könyvben is, de online csak cikkrészletek elérhetők. Ezért úgy döntöttem, hogy miután saját szellemi termékeimről van szó, ide feltöltöm őket teljes egészében.Fedeztetés másképp


Egyes források szerint már az 1700-as évek végén alkalmaztak mesterséges megtermékenyítést kutyáknál. Bevett gyakorlattá azonban csak az 1950-es évekre vált és főleg gazdasági haszonállatok tenyésztésében volt jellemző.  Magyarországon a ’80-as évek végén kezdték használni a módszert kutyáknál, olyan esetekben ahol a kan vagy a szuka nem volt hajlandó a természetes párzásra. Sokan úgy gondolják, hogy mesterséges megtermékenyítést csak olyan kutyák esetében használnak, akik nem képesek hagyományos aktusra illetve, hogy törvényszerűen kisebb alomszámmal jár a művi fogantatás.
A mesterséges megtermékenyítésről sok tévhit és hiedelem kering a kutyás világban. Bár egyre gyakrabban alkalmazzák, az emberek nagy része mégsincs tisztában vele, hogy pontosan hogyan is zajlik, milyen előnyei, hátrányai lehetnek. Azt is le kell szögezni mindjárt az elején, hogy nem fordulhatunk bármelyik állatorvoshoz, ha emellé a módszer mellé tesszük le voksunkat. Hogy teljesebb képet kapjunk, Dr. Dzsargalszajhan Luvszandagva állatorvossal vagy ahogy a kutyás világ ismeri, Dr. Zsargallal beszélgettünk a mesterséges megtermékenyítésről. A cikk második felében, a sperma export-importtal kapcsolatban Dr. Szász Ferenc nyilatkozott.


Ha az egész folyamatot alaposan szeretnénk áttekinteni, beszélnünk kell néhány szóban magáról a tenyésztésről, és a tüzelésről is.

Az alapvető különbség a hobby kutyatartó és a tenyésztő között az, hogy míg az előbbi egy párosításról érzelmi alapon dönt, addig a tenyésztő egy adott fedeztetést jóelőre megtervez és általában több generációra előre gondolkodik. A mesterséges megtermékenyítés illetve a hűtött vagy mélyfagyasztott sperma használata is lehet része a hosszú távú tenyésztési terveknek. Mikor egy tenyésztő létrehoz egy olyan párosítást, amiből meg akar tartani egy tenyészszukát magának (kiválasztja a következő generációs anyákat), akkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a leendő anyakutya egészségügyi állapotának ellenőrzésére. Amikor a szuka növendék korba kerül, az első, második tüzelésnél jobban oda kell figyelni, nehogy valamilyen fertőzése legyen vagy olyan betegség (hüvelygyulladás, méhgyulladás vagy bármilyen petefészek probléma) alakuljon ki nála, ami később meddőséget okozhat. Ezért kontrolálni kell, hogy az első tüzelések rendben zajlanak e, nem tüzel e szuka túl hosszú vagy túl rövid ideig. Az esetlegesen fellépő problémákat időben kell észrevenni és orvosolni. Vérvizsgálatokkal, baktériumtenyésztéssel vagy ultrahangos vizsgálati módszerekkel is ellenőrizhetjük a szuka egészségi állapotát. Kiemelten figyelni kell arra is, hogy véletlenszerű, nem kívánt vemhesség ne legyen a szukánál, mert az megpecsételheti egy tenyészszuka sorsát. Bár a nem kívánt terhességet többféle módon is meg lehet szakítani, maradandó károsodással járhat. Legjobb, ha a szukát tüzeléskor teljesen különválasztjuk a kanoktól, hiszen egy nem kívánt párzás akár öt perc alatt megtörténhet. Ha a szukánkat már befedeztettük, de még tüzel akkor is figyelnünk kell rá, mert egy almon belül több kutyától is születhetnek kölykök. Ezt egyébként fajtatiszta kutyáknál is néha alkalmazzák, hogy több kannal fedeztetik be, majd az apaságot genetikai teszttel állapítják meg.

Mik azok az okok amiért valaki a mesterséges megtermékenyítést választja?

A mesterséges megtermékenyítés elterjedésének több oka van. Vannak olyan fajták, amelyekről úgy gondolják, hogy nem tudnak természetesen fedezni, mint például az angol bulldogok. Ez is egy tévhit. Ezek a kutyák is képesek párzani, csak mondjuk nagy nyári melegben veszélyesebb számukra. Az igazi oka az, hogy már az első alkalomtól mesterségesen fedeznek, így a kutya elszokik a naturális párzástól. Az első alkalmakkor még a természetes párzásnál is segíteni kell a kutyáknak. A hosszú szőrű fajták sem tudnak elsőre természetes úton könnyen párzani, mert megnehezíti a folyamatot a szőrzet. A péra a hosszú szőrzetben úgy eltűnik, hogy a kan nem fér hozzá. Ilyenkor a szuka szőrét szét kell fésülni és hajgumikkal vagy más módszerrel rögzíteni kell. Ha a szuka szőre rátekeredik a kan péniszére az maradandó károsodást okozhat. Olyan erősen rátekeredhet a szőrzet a péniszre, hogy belevágódik a péniszbe, és a kan – szélsőséges esetben – akár el is vérezhet. A legfontosabb ok azonban amiért ezt a módszert választják, a fertőző betegségek (amik akár később meddőséget is okozhatnak) terjedésének elkerülése. Így a kan és a szuka is sok rizikótól védve van. Egy természetes párzásnál az összeragadás miatt a kutyák sérüléseket is szerezhetnek a betegségeken kívül. Ezen kívül az eljárás nagyon gyors, körülbelül negyed órát vesz igénybe. A hűtött vagy mélyfagyasztott sperma használata esetén pedig szóba sem jöhet más módszer csak a mesterséges megtermékenyítés. Az angol és a francia bulldogokon kívül egyébként gyakran használnak mesterséges megtermékenyítést a törpetestű fajtáknál, mint például a yorkshire terrier vagy a csivava, de alkalmazzák masztiffoknál is. A kistestű kutyák sokszor olyannyira szocializáltak és váltak kultúrafajtákká, hogy a kan meg sem közelíti a tüzelő szukát. Valamint lehet olyan méretkülönbség kan és szuka között, hogy nem ajánlatos a természetes fedezést választani.

Hogyan készíthetünk fel egy fedezőkant?

Már az öt-hat hónapos kan kutya elkezdhet ráugrálni a szukákra. Ha ezt a kant a későbbiekben fedezőkanként szeretnénk használni, semmiképpen se szóljunk rá vagy kezdjük el lerángatni a szukáról, mert olyan gátlások épülhetnek ki a kanban a történtektől, hogy a későbbiekben nem lesz hajlandó se fedezni se spermát leadni. Ilyen esetekben a szukák is elkezdenek visszacsapni, így a kan többfelől is azt a megerősítést kapja, hogy rossz az amit csinál. Vagy zárjuk külön a kant a tüzelő szukától, vagy ha látjuk, hogy próbálkozik, finoman vegyük le a szukáról és vezessük el tőle. Egyke kanoknál szokott probléma lenni, hogy ha utcán találkozik idegen szukákkal, még a szukatulajdonos is ráordibál, hogy nem szabad, így a kan később, ha spermalevételre kerülne a sor, nem érti, hogy most miért szabad. Arra figyelnünk kell, hogyha egy kan hozzászokik a mesterséges spermalevételhez, később nem lesz képes természetes úton párzani.

Előfordulhat -e, hogy a jó felkészítés és a meghitt környezet hatására sem képes a kan spermát leadni?

Ha a kan túl félős és stresszes, akkor igen. Erőszakkal pedig nem lehet rávenni. Ez azonban a kutya korától is függhet. Ha egy fiatal kutyáról van szó, akkor betudható a tapasztalatlanságnak, de ha egy 4-5 éves kanról aki még sosem párzott semmilyen módon sem, azokat már nem nagyon lehet megtanítani. A szimpátia a kutyáknál is fontos tényező. Egy gyakorlott spermaadó kannál is előfordulhat, hogyha nem tetszik neki a szuka, nem hajlandó spermát leadni. A kan egyszerűen összehúzza magát és nem engedi, hogy hozzányúljanak.

Ha a mesterséges megtermékenyítést választjuk, hogyan zajlik az eljárás abban az esetben, ha friss sperma beültetése történik?

A legtöbb tenyésztő saját maga végzi. Bár eleinte bonyolultnak tűnhet, de ha valaki elég nagy gyakorlatot szerez benne, pár perces rutineljárás az egész. Itthon ez betanulható és gyakorolható, sok más országgal ellentétben ahol az eljárást csak állatorvos végezheti.
Az állatorvosnál a megtermékenyítést megelőzi a szuka vizsgálata. Az ovuláció alatt vérből megmérik a szuka progeszteron szintjét (nemi hormon, amely felkészíti a szervezetet a vemhességre). 8-10 ng/ml és 25-30 ng/ml között megfelelő a progeszteronszint a megtermékenyítéshez. Ha a progeszteronszint túl alacsony, a spermiumok elöregednek a megtermékenyítéshez, ha túl magas, elöregszik a petesejt, a méhszáj bezáródik, így a spermium nem tud eljutni a méhbe, vagy az elöregedett petesejt alkalmatlan a megtermékenyüléshez. Amikor a szuka fogamzóképes, el kell vinni a kutyát egy olyan állatorvoshoz aki ezzel foglalkozik. Friss sperma beültetése esetén a kan és a szuka tulajdonosa, a megbeszélt időben egyszerre keresi fel a rendelőt. Lehetőleg kerüljük el, hogy a kan és a szuka a megtermékenyítés előtt találkozzon, hosszabb időt együtt töltsön, vagy egy autóba utazzon, mert mire spermalevételre kerülne a sor, a kannak erősen csökkenhet a libidója.  
Ha mindkét kutya jelen van, megtörténik a spermalevétel. A tüzelő szuka szagától és a természetesen jövő hágó mozdulatoktól a kannak erektálódik a pénisze és elkezdi leadni a spermát. Fontos, hogy intim környezetet teremtsünk a kutyáknak. Ha nincs meg a kellő hangulat, a legtöbbször meghiúsul a folyamat. Orvosi rendelőben nehezebb ugyan, de ha figyelünk arra, hogy a kan körül ne nevetgéljenek, ne járkáljanak sokan, akkor megkönnyítjük a kutya dolgát. Egy tapasztalt kannál ez nem okozhat gondot, de egy tapasztalatlan, félősebb kant zavarhat a rendelői környezet, az idegen emberek, zajok.
A spermát egy külön spermavételi pohárba veszik le. Ez egy duplafalú, melegíthető pohár, melynek két fala közé 35-37 fokos vizet töltenek, ami állandó hőmérsékletet biztosít. A levételi pohár nem lehet se túl hideg, se túl meleg, mert a spermiumok hősokkot kaphatnak, és termékenyítésre képtelenné válnak. A pohárnak feltétlen tisztának és száraznak kell lennie, nem szabad csapvízzel kiöblíteni, vegyszerrel és papírtörlővel megtisztítani. Felhasználás előtt egy-két nappal forralt vízzel kell kimosni és gézzel szárazra törölni, így nem sérülnek a spermiumok. A spermát a levétel után biztonságos helyre félretesszük. A friss spermát legjobb ha azonnal felhasználjuk, de a spermiumok még kb. fél napig életképesek a pohárban. Az állott sperma visszamelegítése elég nehézkes. A szuka testhője azonban éppen elég ahhoz, hogy erőre kapjanak. A szuka hüvelyébe egy steril műszalmát kell bevezetni egészen a méhszájig, majd a spermát egy fecskendő segítségével töltik be a műszalmán keresztül. Miután a műszalmát kiveszik a szukából, a szuka hátsó felét meg kell emelni, a marhoz képest kb. 15-30 fokkal. A közhiedelemmel ellentétben nem kell „fellógatni” szukát. Majd a végbél és a péra körül cirógatni kell a szukát (kb. 10 percig), ezzel indukálunk egy pulzáló-pumpáló hüvelymozgást, ami elősegíti a megtermékenyülést. Ez növeli a szuka libidóját és felgyorsítja a spermiumok mozgását. Az eljárást következő napokban még egy vagy két alkalommal meg kell ismételni, egy-egy nap kihagyással. Túl sokszor semmi értelme, csak megnehezíti a vemhesség kezdetének megállapítását. Egy jó időben, precízen elvégzett mesterséges megtermékenyítés, sem a születendő kölykök fejlettségét sem az alomszámot egyáltalán nem befolyásolja.

A szukakutyák képesek az orgazmusra?

Aki már látott kutyákat párzani az tudja, hogy az összeragadás után a szuka szinte másállapotba kerül és felhőtlenül ugrál. Bizonyos testi orgazmuson átesik igen. Látszik a szuka tekintetén a boldogság. A kutyáknál ez másképp működik, mint az összes többi állatnál, mert a kutya egy kultúrfaj. Nagyon nagy az érzelmi intelligenciájuk. Ez az emberrel való évezredes együttélésnek is köszönhető. Akár arcmimikával is tudnak kommunikálni.

Hogy működik a mesterséges megtermékenyítés külföldről hozatott mélyfagyasztott sperma esetében?

Először is külön kell választanunk a hűtött és a mélyhűtött spermát. Mindkét esetre szigorú állategészségügyi előírások vonatkoznak. Európai Union belül szabadon szállítható. A hűtött sperma esetében, a levett spermát kb. 4 fokra óvatosan lehűtik majd egy külön erre a célra kialakított konténerben elszállítják a célállomásra. Tehát a kankutya tulajdonosa felkeresi az állatorvost, leveteti a spermát, az állatorvos gyorsfutárral feladja, a reptéren átveszi a szuka gazdája, majd a gazda a szukával és a konténerrel megérkezik az állatorvoshoz. Az állatorvos megvizsgálja a spermát, hogy milyen állapotba érkezett, majd felmelegíti, újfent megvizsgálja a spermium sejtek életképességét és a már korábban említett módszer szerint behelyezi a szukába. Olykor a spermát műtéti úton a hasfalon keresztül juttatják a méhbe. Lényeges, hogy 24 órán belül fel kell használni. Előfordulhat, hogy miután a sperma megérkezett a célállomásra és átésett a vizsgálaton, kiderül, hogy nem tartalmaz olyan spermiumokat amik alkalmasak a megtermékenyítésre. Ilyenkor az állatorvos ad egy igazolást, hogy a sperma nem volt használható, így a szukatulajdonost semmilyen költség nem terheli.
Európai Union kívülről hozott sperma esetében más jogszabályok vannak. Miután hosszabb utat kell a levett anyagnak megtennie, csak mélyfagyasztott sperma jöhet szóba. Mélyhűtéssel külön szakemberek foglalkoznak, hiszen a levétel és a beültetés is másképp zajlik, mint a friss vagy hűtött sperma esetében. A spermát folyékony nitrogénnel fagyasztják, ez speciális körülményeket igényel. A levett sperma – ha nem kerül azonnal szállításra – spermabankba kerül. A tárolásról és a felhasználásról szerződés szerint rendelkeznek. A tárolási díjat évente kell fizetni. A beültetése is speciális keretek között zajlik. Ma Magyarországok két vagy három orvos foglalkozik ilyennel. A mélyhűtött spermához hozzácsatolják a kan DNS ujjlenyomatát, ami később felhasználható az apaság megállapításánál. Ez feltétlen szükséges a kölykök törzskönyvezéséhez.
A fagyasztási és tárolási díj ellenében spermabankban elhelyezett anyagról a kan tulajdonosa rendelkezik, hogy eladja, vagy saját maga felhasználja. Ezek a spermabankok magántulajdonban vannak, a különböző eljárásokhoz szükséges anyagokat pedig központilag kapják meg, tulajdonképpen franchise szerűen működnek ezek a hálózatok. Így garantálják az eredményt. Ezzel az eljárással egy adott kan örökítő anyaga időt-teret áthidalhat. Egy Magyarországon 5 évvel ezelőtt levett sperma, felhasználható akár 10 év múlva Indonéziába. Ha a tulajdonos jól menedzseli a kutyát, születhet akár 100-150 alma egy kannak egy év alatt, mégsem szűkül a genetikai állomány, mert nem mindegy, hogy ezek a kölykök Budapest és környékén születnek, vagy Afrikától Amerikáig mindenhol, akár több 10000 kilométerre egymástól.

Mennyibe kerül a mesterséges megtermékenyítés friss, hűtött és mélyhűtött sperma esetében?

A friss beültetés 6000-10000 forint között mozog. Egy Európai Union belülről hozott hűtött sperma esetében a levétel, a szállítás és a beültetés 400-500 Euró körül van, míg egy harmadik országból származó mélyhűtött sperma esetében ez az ár akár meg is duplázódhat. A költségekhez persze hozzájön a sperma ára, ami fajtánként és egyedenként változó.

Hogyan hozhatunk be külföldről spermát?

Ahhoz, hogy spermát hozhassunk be külföldről, követni kell az erre vonatkozó hazai rendelkezéseket. Szükség van hozzá egy – az Internetről is letölthető - Egyedi Behozatali Kérelemre, mely tartalmazza az érintett kutyák és tulajdonosaik adatait, valamint a sperma Magyarországra való beléptetésének várható helyét és idejét. A kitöltött kérelmet e-mail-ben vagy postán, el kell juttatni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központjának – Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságára. A kérelem mellé csatolni kell a kérelmező személyes adatait (pl. név, lakcím, anyja neve, születési hely, idő stb.). Amennyiben a spermát nem magánszemélyként, hanem mint cég szeretnénk behozni, a kérelmező adószámát is fel kell tüntetni. Az engedélyezés átfutási ideje maximum 1 hónap. Amikor az importengedély megérkezik hozzánk, annak mellékletét („Állatorvosi Bizonyítvány kutyasperma Magyarországra történő behozatalához” című, 02/836/2007 számú kétnyelvű nyomtatvány) el kell juttatni a kan tulajdonosához. Ezt a nyomtatványt a kan tulajdonosa és annak állatorvosa tölti ki, majd a spermával együtt visszajuttatja hozzánk. Ez a papír tartalmazza a kanra vonatkozó elvárásokat (igazolja a sperma eredetét, a megkapott oltásokat, valamint azt, hogy a kutya spermája fertőzöttségektől mentes). A kannak például rendelkeznie kell egy – a spermalevétel előtt 21napon belül elvégzett - Brucella Canis teszttel. (A Brucella Canis egy baktérium által okozott fertőzés, mely a kannál mellékhere gyulladást, a szukánál vetélést okozhat és akár emberre is átterjedhet.) Ha már rendelkezünk behozatali engedéllyel és tudjuk a sperma érkezési idejét, ezt írásban jeleznünk kell az illetékes határátkelőhely (pl. reptér) állatorvosának. Mikor a sperma már nálunk van, helyezzük biztonságba. Ha a sperma hűtött, azonnal fel kell használni, ha mélyfagyasztott, nitrogénbe kell helyezni, így 5-6 napig biztonságosan tárolható a Dry Shipper konténerben.
Spermát behozni a világ bármely pontjáról lehet, amennyiben a kan tulajdonosa eleget tud tenni a követelményeknek, vagyis az egészségügyi előírások betartását egy ottani állatorvos tudja igazolni. A kutyasperma behozatalához tartozó papírok ügyintézése hazánkban jelenleg ingyenes. Az importengedélyben megjelölt országból 1 évig (vagy visszavonásig) hozhatunk be spermát.
Bár a sperma behozatala első hallásra nem tűnik túl bonyolult feladatnak, Dr. Szász Ferenc – aki sokéves tapasztalatokkal rendelkezik e téren - szerint mégsem ajánlatos, hogy magunk intézzük az importot. A behozatal során ezernyi kisebb-nagyobb buktatóval szembesülhetünk, amik végül nemhogy csökkentik a szukatulajdonos kiadásait, de meg is duplázhatják azokat. Mikor kiválasztjuk a céget, aki a sperma szállítását fogja végezni, nagyon körültekintően kell eljárnunk. Szükség van egy tapasztalt, megfelelő szállítócégre és vámkezelő szervekre, akik garantálják, hogy a sperma biztonságban, időben célba ér. Nem megfelelő szállítás esetén egy akár 1500 dollárért megvásárolt sperma tönkremehet és alkalmatlanná válik a megtermékenyítésre. Már elhullott állat esetében például az örökítő anyag pótolhatatlan. Ezeket a dolgokat figyelembe kell venni. Rosszul kitöltött vámpapírok esetén, a szuka tulajdonosa fizeti meg a szállítókonténer vámkezelését is. A vámkezeléshez csatolni kell egy számlát, mind a spermáról, mind pedig a szállítótartályról. A tartályra pedig ideiglenes behozatalt kell kérni. Ha valaki ezzel nincs tisztában, egy olyan cikkre fizet ki vámot és áfát, ami nem is lesz az övé.
Több szempontból is érdemes egy szakértő állatorvossal – aki export-importban járatos - kooperálni, hiszen a megérkezés után a spermának depóba kell kerülnie. A két állatorvos közötti szoros együttműködés pedig szükséges, a folyamat zökkenőmentes lebonyolításhoz. Meg lehet próbálni megspórolni az ügyintézés munkadíját (kb. 30 000 Ft) de nem érdemes. A tenyésztőnek is kényelmesebb és így nem fog ráfizetni. Ha rosszul vámolják le a tartályt és a spermát, akár 60 000 Ft-ot is ráfizethetünk. Problémát okozhat az is, ha a számla nem jól van kiállítva, nem a megfelelő vámtarifaszámot tartalmazza. Ha egy ebben járatos, rutinos állatorvost bízunk meg az ügyintézéssel, ő pontos utasításokkal látja el a külföldi állatorvost, hogyan kell pontosan kiállítani a számlát. Az állatorvostól tartályt is bérelhetünk (kb. 2000 Ft/nap). Léteznek egyszer használatos tartályok, melyet a tenyésztő maga is megvásárolhat, 150-200 dollárért. A behozatali árak nagyon változóak, attól függ, honnan érkezik a sperma. Ha például Ausztráliából vagy Amerikából szeretnénk importálni, annak költsége akár 1400 Euró is lehet. Az Európán belüli (pl. Skandinávia) szállítás ára, ennek töredéke (80-100 000 Ft). Érdemes tehát megkímélni magunkat sok bosszúságtól, mint például attól, hogy a Németországból megrendelt sperma végül Kínába vagy Afganisztánba kerüljön, amire már volt precedens. Hosszú és fárasztó kitaposni az utat, hogy minden olajozottan működjön és az általunk rendelt sperma biztonságban célba érjen.
Ha külföldről hozott hűtött vagy mélyfagyasztott spermát szeretnénk használni szukánk megtermékenyítéséhez, a végső összeg akár 400 000-500 000 Ft is lehet. Az árban benne van: a szuka előzetes vizsgálata (kb. 20 000-40 000 Ft), a sperma behozatala (kb. 80 000 forinttól akár 300 000 Ft), és a beültetés (kb. 25 000-30 000 Ft). A költségekhez – amik a szuka tulajdonosát terheli - persze hozzájön a sperma ára, ami fajtánként és egyedenként változó.

Hogy történik a mesterséges megtermékenyítés külföldről hozatott mélyfagyasztott sperma esetében?

Először is külön kell választanunk a hűtött és a mélyhűtött spermát. Mindkét esetre szigorú állategészségügyi előírások vonatkoznak. Európai Union belül szabadon szállítható. A hűtött sperma esetében, a levett spermát kb. 4 fokra óvatosan lehűtik majd egy külön erre a célra kialakított Dry Shipper konténerben elszállítják a célállomásra. Tehát a kankutya tulajdonosa, kitölti a tőlünk kapott nyomtatványt, elvégezteti a megkövetelt vizsgálatokat, majd leveteti a spermát. Az állatorvos gyorsfutárral feladja, - a kitöltött nyomtatvány és a számla kíséretében - a reptéren pedig (vámkezelés után) átveszi a szuka gazdája. Majd a gazda a szukával és a konténerrel megérkezik az állatorvoshoz. Az állatorvos megvizsgálja a spermát, hogy milyen állapotba érkezett, felmelegíti, újfent megvizsgálja a spermium sejtek életképességét és behelyezi a szukába. Lényeges, hogy 24 órán belül fel kell használni. Előfordulhat, hogy miután a sperma megérkezett a célállomásra és átesett a vizsgálaton, kiderül, hogy nem tartalmaz olyan spermiumokat, amik alkalmasak a megtermékenyítésre. Ilyenkor az állatorvos ad egy igazolást, hogy a sperma nem volt használható, így a szukatulajdonost semmilyen költség nem terheli.
Európai Union kívülről hozott sperma esetében más jogszabályok vannak. Miután hosszabb utat kell a levett anyagnak megtennie, csak mélyfagyasztott sperma jöhet szóba. Mélyhűtéssel külön szakemberek foglalkoznak, hiszen a levétel és a beültetés is másképp zajlik, mint a friss vagy hűtött sperma esetében. A felengedett spermát (a felengedés után a spermiumok 12 órán át maradnak életképesek) általában műtéti úton juttatják a szuka méhébe. A tüzelő szuka előzetes kivizsgálása (pl. progeszteron szint mérése) ebben az esetben kiemelten fontos.
Ennél az eljárásnál a spermát folyékony nitrogénnel 196°C-on fagyasztják, ez speciális körülményeket igényel. A levett sperma – ha nem kerül azonnal szállításra – spermabankba kerül. A tárolásról és a felhasználásról szerződés szerint rendelkeznek. A tárolási díjat évente kell fizetni. Ma Magyarországok két vagy három állatorvos foglalkozik ilyennel. A mélyhűtött spermához hozzácsatolják a kan DNS ujjlenyomatát, ami később felhasználható az apaság megállapításánál. Ez feltétlen szükséges a kölykök törzskönyvezéséhez.
A fagyasztási és tárolási díj ellenében spermabankban elhelyezett anyagról a kan tulajdonosa rendelkezik, hogy eladja, vagy saját maga felhasználja. Ezek a spermabankok magántulajdonban vannak, a különböző eljárásokhoz szükséges anyagokat pedig központilag kapják meg, tulajdonképpen franchise szerűen működnek ezek a hálózatok. Így garantálják az eredményt. Ezzel az eljárással egy adott kan örökítő anyaga időt-teret áthidalhat. Egy Magyarországon 5 évvel ezelőtt levett sperma, felhasználható akár 10 év múlva Indonéziába. Ha a tulajdonos jól menedzseli a kutyát, születhet akár 100-150 alma egy kannak egy év alatt, mégsem szűkül a genetikai állomány, mert nem mindegy, hogy ezek a kölykök Budapest és környékén születnek, vagy Afrikától Amerikáig mindenhol, akár több 10000 kilométerre egymástól.

A hűtött vagy fagyaszott sperma behozatala, hogyan hathat egy fajta hazai állományára?

Van egy olyan jelenség amikor a tenyésztők egy híres kan után kezdenek járni, szinte minden szukatulajdonos azzal a kannal szeretne fedeztetni, ennek eredménye viszont az lesz, hogy egy fajta genetikai állomány olyan szinten beszűkül, hogy egyre több betegség üti fel a fejét a kutyák között. Ilyenkor, vagy idegen fajtát kevernek az állományba, hogy egészségesebb kölykök szülessenek (mint például bizonyos amerikai dalmata vérvonalakba pointert vittek bele a húgykövesség visszaszorítása érdekében, genetikai teszt vizsgálatokkal alátámasztva) vagy egy korábbi egészséges példány vérvonalát építik be újra az állományba. Tehát ha van egy olyan kanunk aki egészséges, jó adottságokkal rendelkezik, érdemes tőle spermát eltenni, későbbi vérvonalfrissítés céljára. A tudomány fejlődésével ezek a lefagyasztott spermák egyre tovább felhasználhatók. Jelenleg körülbelül 10-20 év távlatában gondolkodhatunk velük.A cikk megjelent 2 részletben: Kutya Szövetség magazin XIV. évfolyam 5. szám / 2011. május, és XIV. évfolyam 6. szám / 2011. június szerző: Varga AdriennNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése