2018. január 13., szombat

Cikkek Vol. 1. - Drága kis átverések (Luxury teacup kutyák)

Úgy döntöttem új sorozatot indítok a blogban. Ezek a cikkek korábban már megjelentek nyomtatásban újságban és könyvben is, de online csak cikkrészletek elérhetők. Ezért úgy döntöttem, hogy miután saját szellemi termékeimről van szó, ide feltöltöm őket teljes egészében. Drága kis átverések


Az utóbbi években hihetetlenül megnőtt a kistestű kutyák iránti kereslet. A legkelendőbb fajták a chihuahua, a yorkshire terrier és a pomerániai törpespicc. Minél kisebb annál jobb! Olyan apróra próbálják meg zsugorítani az ebeket, amennyire csak lehetséges. Az emberi fantáziának csak a biológia szabhat határt. Vagy mégsem?

A luxury teacup nem egy hibrid vagy egy új fajta, mint azt sokan gondolják. Teacup vagyis teáscsészényi az a kutya, minek felnőttkori súlya nem haladja meg a két kilót.  A luxury (luxus) szó ezen esetben pedig – bár elméletileg - a kutya minőségét jelzi, gyakorlatilag inkább az elképesztően magas árakat takarja.

Elismert tenyésztők kifejezetten teacup-ok tenyésztéssel nem foglalkoznak. Akkor vajon kik árulják őket? A kereskedők felvásárolják a kutyákat olyan országokból, ahol – világviszonylathoz képest – alacsony áron jutnak hozzájuk, majd egy másik országban nagy hasznot remélve értékesítik őket. A kufárok egy része napjainkban egészen profi szinten műveli ezt. Ők a kutya-brókerek. Hivatalos cégeket alapítanak, kijelölt székhelyekkel, és minden marketing praktikát bevetnek, hogy piacvezetők legyenek. Dizájnos logót terveztetnek, minőségi weblapot készíttetnek, professzionális fotósokkal, kozmetikusokkal dolgoztatnak, s nem sajnálják a pénzt a reklámra sem. A brókercégek Koreából vásárolják fel a miniatűr kutyákat, majd kanadai vagy más észak-amerikai székhelyükre szállíttatják azokat. Ott szépen karbantartott, igényesen berendezett központban tartják az ebeket, ahol az „ügyfél” előzetes egyeztetés után meg is nézheti őket (már amennyiben oda tud utazni).

Pillantsunk bele a brókerek kínálatába:
Amit a vevő először lát; tündéri kis kölykök. Mintha nem is eleven kutyák lennének. Inkább egy plüssállatra, rajzfilmfigurára vagy pufi bébifókára hasonlítanak. Apró ruhácskákban, hajukban masnival, hatalmas szemükben „vigyél haza” tekintettel bámulnak ránk a fotókról.
Ami a valóság; egy csökött kölyökkutya és némi photoshop. Sok apróságnak már első ránézésre sem egészséges, inkább torz a kinézete. Ezek a kölykök általában koraszülöttek, és igen sok betegséggel terheltek. Emellett legtöbbjük súlyos idegrendszeri problémával küzd. Élettartamuk viszonylag rövid, ezért megpróbálnak minél hamarabb túladni rajtuk. Mindennek tetejébe felmerülhet egy-egy eb fajtatisztaságának kérdése.

A brókercégek vevőcsalogató fogásai:
Kutya eladásnál döntő fontosságúak a képek. A brókerek tökéletesen megkomponált fényképein azonnal látszik az abszolút profizmus. A felvételek sokszor egy babaszoba, vagy egy amerikai tini-lány, cuki-rózsaszín-szőrmés sütibirodalomának hangulatát idézik. A színházi díszlet szerű háttérben elhelyezett, megfelelő szögből fotózott, fazonra nyírással kellő formába öntött ebek úgy hatnak, mint egy életre kelt Disney rajzfilm. Fokozásként a kutyus mellé (vagy rá) tesznek egy olyan tárgyat, ami érzékelteti a méretét, ugyanakkor növeli a mesés hatást (pl. játékfigurák). Megjelenésükön – mely nagyon erősen követi a mai trendeket - egyértelműen látszik, hogy az elsődleges vásárlói célcsoport: a nők. A nézelődő lányok, asszonyok úgy érezhetik magukat, mint egy igazi hercegnő, akinek már csak egy ilyen tökéletes kisállatra van szüksége a teljes boldogsághoz. A weblap és a logó szintén hasonló stílust mutat. A kutyuskákról rövid videót is készítenek, amin mindenki megcsodálhatja a csetlő-botló, majd babapózban pillogó apróságokat teljes mivoltukban, miközben egy hozzájuk képes gigantikusnak tűnő „kéz” játszik velük. A filmek elemi tartozéka a csilingelő, „übercuki” aláfestő zene. Ezeket a hatásvadász elemeket látva az ember lányán olyan vásárolni, birtokolni akarás lesz úrrá, hogy szinte mellékesnek tűnik a több hónapos várakozási idő illetve a több ezer dolláros vételár. Az érdeklődőket nagyon vonzó, be nem tartható ígéretekkel halmozzák el. Pl.: garantáltan felülmúlhatatlan minőség (állítólag ez a hosszú várakozási idő oka), az adott fajtának tökéletesen megfelelő standard küllem, maximum 1,8 kg-os felnőttkori súly, normál élettartam, FCI vagy KKC törzskönyv, 1 éves írásos egészségi garancia, 62 órán belüli visszavásárlás vagy csere, amennyiben egy állatorvos igazolta a kutya nem megfelelő állapotát.

A vásárlás:
Már a kutya kiválasztása sem a hagyományos módon történik. Mert, hogy is működik ez normális esetben? Egy tenyésztő meghirdeti a megszületett almot, bemutatja a kölyköket s szüleiket, azok kiállítási, szűrési eredményeit, mellékelve a származási lapot. A brókerek esetében ez másképp zajlik. Elárasztják az Internetet az éppen aktuális eladó kutyák képeivel, videóival. Információként pedig mindössze ennyi van feltüntetve pl.: Babakrém Puffancs, 3 hónapos pomerániai kislány, 40 dkg, gyönyörű habos, bolyhos bundácskájához ennivalóan édes arcocska párosul, csupa báj, puszizós kis bébi, egy megvalósult álom, ára 4000 dollár (hogy némi realitást is becsempésszenek tündérországba). Ha valaki ennél több információt szeretne, annak fel kell venni a kapcsolatot az adott brókerrel.

Így tettem én is. Próbavásárlásba kezdtem. A kapcsolatfelvételhez szükségeltetik egy adatlap kitöltése. Miután megadtam elérhetőségeimet, nyilatkoznom kellett milyen kutya érdekel. A választási lehetőségek: pomerániai, máltai, chihuahua, yorki, vagy: mindegy csak ici-pici és cuki legyen. Ezután végre feltehettem kérdéseimet. Levelemben érdeklődtem a kutya pontos eredetéről, törzskönyvéről, szüleiről (képek, eredmények), és a szállítási feltételekről. Válaszul a következőket kaptam: „Koreában tenyésztik őket. Mindegyik kutyánk KDF pedigrével rendelkezik. (A garanciáknál még FCI vagy KKC regisztrációt emlegettek, mellékesen a koreai kennel klub neve: Korea Kennel Federation azaz KKF.) A törzskönyvet abban a pillanatban megkapod, mihelyt a kutya ivartalanítva lett. Fotót a szülőkről néhány kölyök esetében tudunk küldeni, de általában nem. Természetesen megoldjuk a szállítást Magyarországra. A cég képviselője maga viszi el a reptérre, ahol elrendezhetjük az anyagiakat. A szállítás díja 1000 dollár, plusz papírmunka.”  

Ezek után lássuk azt, ami minden kutya-bróker weblapjáról lemaradt, a vásárlói tapasztalatok:
„Két máltai kölyköt vásároltam a cégtől 6000 dollárért. Nem sokkal később egyiküknél az állatorvos egy ritka szembetegséget állapított meg, melynek következtében a kutya pár hónapig vak volt, azután visszatér a látása, majd megint vak lett. Kiderült, hogy a betegség agyi eredetű, így nemsokára el kell őt altatni. Még nincs egy éves. A másik kölyök immunrendszere olyan gyenge, hogy állandóan beteg, a teste csupa seb, folyamatosan vakaródzik. Fecskendővel tudom csak etetni. Az állatorvosi számlám jelenleg 15000 dollár. Írtam nekik, telefonáltam is, de semmi válasz.”
„4000 dollárért vásároltam egy chihuahua kutyát tőlük. Teljes körű kivizsgálást, és genetikai tesztet kértem az állatorvostól, mert nagyon sokat betegeskedett. A kutyának 3 súlyos öröklődő betegsége van, emellett a genetikai vizsgálat kimutatta, hogy 25%-ban mopsz vér csörgedezik benne.”Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése