2017. augusztus 25., péntek

Sperma-kalandok Vol. X

Fú, hát érdekes időszakon vagyunk túl megint, sőt igazából egyáltalán nem vagyunk még túl rajta, még befejezetlenül állnak a dolgok, és ezekhez a következő hetekben, hónapokban csapódnak még újak.
Hát ez jó rejtélyes mondat lett J
Igazság szerint Maddoxnak már elég régóta érik egy külföldi fedeztetés, mármint egy teljesen konkrét. A probléma csak az volt, hogy egyszerűen nem akart összejönni. Amikor a szuka tulajdonosa első alkalommal megkeresett, kb. akkor kaptam meg az Egyetemről azt a spermavizsgálati eredményt, miszerint Maddox örökítő anyaga nincs abban az állapotban, hogy nagy biztonsággal fedezhessen. Ezt őszintén el is mondtam, így az a fedezés elúszott. A következő időpont már nem is emlékszem mi miatt hiúsult meg, valami banális dolog volt, de egyszerűen nem tudtuk összehozni. Harmadik alkalommal úgy állapodtunk meg, hogy hűtött spermát fogok neki küldeni, mert a szuka gazdája egészségügyi okok miatt nem utazhatott ennyit. Megmondom őszintén fogalmam sem volt pontosan hogyan zajlik ez az egész, annak ellenére, hogy egyszer írtam cikket a sperma export-importról. Bár ha jól emlékszem ott nem tértünk ki egy csomó olyan részletre, amit most jó lett volna tudni, mivel nem tartozott szorosan a témához. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha megkeresek egy olyan tenyésztőt, aki már csinált ilyet, most is így tettem. (Ezúton is köszönöm az infót!)
Hát nem volt túl egyszerű a dolog. Nem az orvosi, hanem a szállítási része miatt. A spermát ugyanúgy veszik le mint máskor, a kan gazdájának tulajdonképpen nincs is más dolga, mint elvinni a kutyát az anyaglevételre, és ennyi. DE… Első körben kell keresni olyan állatorvost, aki ilyet vállal (anyaglevétel, küldés, beültetés, stb.). Hát ha itthon van 4 vagy 5 akkor sokat mondok. Ebből 3 Budapesten, tehát ha valaki vidéken lakik, akkor szinte tuti el kell látogatni a fővárosba. Külföldön sem hemzsegnek, ami egy nagyobb országnál több száz kilométeres utat jelenthet. (Van egy nemzetközi lista azokról az állatorvosokról, akik foglalkoznak ilyennek - szaporodásbiológia specialisták - ott lehet utánanézni.)
Ezen kívül nem tudják mindenhova kiszállítani 24 órán belül, ami egy plusz rizikófaktor (mivel a túl hosszú út alatt tönkremehet a cucc). Mint a mi esetünkben is most (mondjuk nem egy szomszédos országba kellett vinni). Nem tudták ezt a várost 24 órával vállalni, ráadásul az időjárás is ellenünk dolgozott, mivel ilyen melegben még nagyobb a rizikó.
Szóval a szuka tulajdonosának orvosa kiszámolja, hogy mikor lesz időben a szuka, és a spermának akkora kell kiérnie. Emiatt rögtön két újabb feladat adódik. A kan gazdájának ki kell fizetni a saját orvosának a levételi és a küldési költségeket. Ezt esetünkben a szuka tulajdonosa szó nélkül előre elutalta. Tehát mielőtt még bármi történt volna, elküldtem a pontos adatokat – a beültetést végző külföldi állatorvos neve, címe, elérhetőségei - Szász doktornak (dr. Szász Ferenc - Anirep) aki a műveletet végezte. Ő egyeztetett a futárcéggel, majd elmondta nekem a költségeket, amit én továbbítottam a szuka tulajdonosának, aki banki utalással előre kifizette nekem. Ekkor a szuka még a tüzelése elején tartott. Ezután megkezdődtek a szuka vizsgálatai, hogy a lehető legpontosabban meg tudják mondani mikor lesz időben. Mindezt össze kell egyeztetni azzal, hogy: hétvégén nincs szállítás, és a sperma max. 4 napig használható fel. Ha a szuka pont hétvégén van időben, és a szállítás két napot vesz igénybe, akkor szerdán legkésőbb le kell venni, hogy péntekre megérkezzen és hétvégén be lehessen ültetni. Különben csak hétfőn tudják levenni és szerdára ér oda. Szóval napokig ment a matek, hogy akkor mi legyen, hogy legyen, miközben az idő csak melegedett tovább, mi meg paráztunk, hogy kibírja e a cucc. Ha megbuggyan megszívtuk. Hát nem volt egyszerű de összehoztuk. Legalábbis én elküldtem, hogy ezután mi lesz, fogalmam sincs.
(UI.: a sperma elküldése után kaptam egy csomagszámot és egy un. sperma-riportot, ami igazolja a levételt, a küldést, és annak minden részletét, ezt továbbítottam a szuka tulajdonosa felé.)

Persze, a dolgok gyakran összeérnek és sokszor van, hogy beindul egy tüzelési hullám és sorban tüzelnek be a szukák. Mert közben becsúszott még egy fedezés Maddoxnak, ismét egy újdonság, endoszkópos megtermékenyítés. Meg közben még száz másik állatorvosi dolog, ami miatt az utóbbi időkben megint sokat ültem állatorvosi rendelőkben. Hála az égnek azok szép sorban megoldódtak. De ez az endoszkópos dolog nagyon érdekelt. A kan szerepe megint ugyanaz, leadja az anyagot és kész. Ez esetben ezt rögtön be is ültették a szukának egy endoszkóp és egy katéter segítségével. Ez egy amúgy sem egyszerű művelet, de most még volt pár nehezítő tényező. Maddox koránál fogva már nem tud ilyen rövid időközönként jó minőségű spermát leadni. Ez alkalommal kicsit gyengébb minőséget produkált, bár hála az égnek még így is határon belül volt. Muszáj lenne a kutyának nagyobb mennyiségű tiszta fehérjét (csirkemell, túró) magához vennie, de a sok tüzelő szuka szagától egyszerűen alig lehet bele ételt diktálni, ugyanis nálam is beindult a hormon party. 
A következő nehezítő tényező a szuka méhe volt, amibe borzasztóan nehéz volt beletalálni. Ennek miértjének részleteibe nem mennék bele, mert nem akarok hülyeséget mondani, ennyire nem vágom még ezt a témát. Ha jól emlékszem vagy 2-3 órán át tartott a próbálkozás, kis szünettel persze. De, hogy az a szuka milyen hősiesen viselte, hát le a kalappal. Mondjuk tény és való, hogy a tüzelő szuka szereti ha hátúról macerálják, legyen az egy kan, vagy egy műszalma, vagy bármi. Szász doktor előtt pedig szintén meghajlok, mert látszott, hogy egyszerűen nem hajlandó feladni, mindent megtesz, hogy sikerüljön. Hát nem kis sikítozás volt amikor betalált. A szuka az egész művelet közben teljes súlyával ráfeküdt a gazdájára és a két segítő asszisztensre, de mindenki nagy lelkesedéssel tartotta, bár nem kicsit volt durva fizikai munka. A folyamat tulajdonképpen abból áll, hogy egy mini kamerát vezetnek be a szuka méhszájáig, és egy katéter segítségével közvetlen a méhbe juttatják a spermát. A műveletet közben mindegyikünk egy monitoron nézte. Tudomásunk szerint ez volt az első alkalom, hogy ezt egy collie szukánál csinálták, legalábbis ebben a rendelőben. A végére mindenki totál hulla volt, de sikerült, és csak ez a lényeg. Persze azt, hogy tényleg sikerült -e, még jó soká fogjuk megtudni. Egyébként bazira érdekes volt, még sosem láttam kutya endoszkópozását. Olyan volt, mint egy nyálkás labirintus.
Ja, és még egy újdonság volt. A beültetések után a szukákat általában meg kell emelni úgy, hogy a fenekük magasabban legyen mint a fejük, hogy a gravitáció dolgozhasson, és a sperma jusson szépen befelé, a visszafolyás pedig minimális legyen. Ezt általában úgy oldjuk meg, hogy a gazda leül, ülébe veszi a szuka hátsó felét és tartja vagy 20-30 percig. Ez esetben viszont rendelkezésre állt egy dönthető asztal, ami megkönnyíti a dolgot. Éljen a dönthető asztal! :-)

Szóval rövid időn belül elég sok tapasztalattal lettünk gazdagabban, és az események csak folynak tovább…

Az endoszkóp bevezetése...


...katéter bevezetése...
Megkönnyebbülés... és sikeres spermabejuttatás..

A második adag befecskendezése már totál lelazulva :-D 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése