2018. november 27., kedd

Láb-napló


Eredetileg Kővári Esztinek akartam írni egy kis láb-naplót, mivel rendszeresen érdeklődik Maddox lábának hogyléte felől. Azután úgy döntöttem inkább ide teszem kicsit bővítve.

Szóval:
Ha semmi extra esemény (szülés vagy betegség) nincs, akkor a kutyáimat olyan 3 havonta látja állatorvos. Bravectozni, féreghajtani 3 havonta kell őket, meg általában becsúszik még valami oltás, vagy egyéb. Öt kutyánál már nem tudom teljes mértékben összehangolni az oltásokat, pláne nem az összeset. Most Mütyi kapott egy kennel-köhögés ellenit, amiről tudom, hogy megoszlanak a vélemények, tudom, hogy így is simán megfertőződhet a kutya, de én most beadattam neki. Mindenhonnan rengeteg kennelköhögéses esetet hallok, egy csomó olyan kutya beteg, olyanok akik tuti, hogy nem egymást fertőzték, mivel nem is találkoztak soha. Több állatorvos is megerősítette, hogy nagyon sok a kennelköhögéses kutya a rendelőkben. Szegény Luna (Mütyi kistestvére Norina Noir) is megfertőződött, de hála az égnek hamar rendbe jött. Ilyenkor amúgy is szezonja van ennek a rohadt köhögésnek (mint az epernek meg a spárgának, de azokat mennyivel jobban várom). Megkérdeztem Bencét szerinte van e értelme oltatni, és azt mondta van, úgyhogy Mütyi kapott is egyet rögtön. Azért csak ő, mert ő kiállításra megy a héten és ott elég nagy esélye van a fertőződésre, mivel a kutyák népsűrűsége a Hungexpon általában eléri egy kisebb japán városét. Szóval ebek egymás hegyén hátán, a bacik csak úgy tobzódnak örömükben, úgyhogy Mütyinek ment a felkészítő baci. 
Ilyenkor az ember anyagilag is átgondolja, hogy egy kutyának egy oltás 8 ezerért, vagy 5 kutyának antibiotikum 50 ezerért. Meg hát azért annak nem annyira örülnék, hogyha mondjuk a majd 11 éves Winnie fertőződne bármivel. Bár Bence szerint Win korához képest nagyon jó kondiban van, és tuti nem a szíve fogja elvinni, mert kb. 3 percenként egyet dobban, azért nem szeretném semmiféle motabával megfertőzni.

Szóval Bence múlt pénteken jött, és mindenki megkapta amire szüksége volt. Ilyenkor mindegyik kutyát átvizsgálja, megnézi kivel mi újság, és egyeztetjük a továbbiakat. Maddox lábröntgenjét is megbeszéltük hétfő estére. Azt viszont muszáj a rendelőben, úgyhogy elflattyogtam vele Újpestre.
Amúgy jól van a Medi, egy kis sántaságon kívül más baja nincs, de Bence aggódott a lábán lévő durdorka miatt, ezért akarta nagyon megröntgenezni, én meg nem tudtam nemet mondani, mert hát szülinapja volt, ezt kapta ajándékba. Imád röntgenezni. Viccen kívül…. azért aggasztotta a láb, merthogy a csontlerakódás az ugye várható ilyen esetben, a sérült szalag környékén, de félő volt, nehogy valami rosszindulatú elváltozássá fajuljon a dolog. Szóval Maddox be lett bódítva.

A vénás drogozást nagyon szerette (mint általában). Támolygott egy darabig Bence mellett, mint aki már túl van 1 üveg vodkán, dülöngélt össze-vissza, majd tartott egy kis bemutatót a rendelőben azzal kapcsolatban, hogy vajon a barfos kaksi tényleg szagtalan –e, ahogy a mende-monda tartja. Oda is tolt septiben pár bogyót a rendelő kellős közepébe. És igaz a legenda, tényleg szinte szagtalan a kaksi nyers etetések után. Ez úgy megnyugtatta, hogy elájult.
Amíg aludt a fogkövét is leszedték, tiszta olyan lett mint Tom Cruise (csak őt kevésbé foglalkoztatja a szcientológia). Vissza lettek vágva a karmai is a mellső lábain, mivel azokat nem megfelelően terheli, ezért nem jól kopnak. Mindkét mellső lábáról készült felvétel, hogy össze lehessen vetni őket.
A sérült lába pont olyan ütemben és pont úgy romlik ahogy anno Diószegi doktor megjósolta. A sérült szalagnál csontlerakódások vannak. De ezen kívül teljesen rendben van a kutya. Nincs kóros szövetelváltozás, vagy bármi súlyosabbra utaló jel, szervezetileg korát meghazudtolóan állapotban van. Szépen magához tért, utána végigbogyózta az Árpád utat. Utána otthon le akart ülni cumiba (háttal ülő collie, feje felfelé = szőrös cumisüveg), de mire odaértem elborult, mindegy azért megsimiztem a nyálas fejét. Totál ki volt ütve egész este.

Egyébként ha belegondolok abba, hogy mindez az egész egyetlen rossz lépés miatt van, a guta megüt. De most komolyan, nem lehet non-stop ott állni a kutyák mellett és folyton figyelni minden lépésüket, hogy ne sérüljenek meg. És az is érdekes, hogy nálam a kanok azok akik rendszeresen sérülnek. Flesh pl. valamelyik nap nekilódult és ezerrel elkezdett futni, közben Winnie vakkantott egyet a háta mögött, az idióta meg megfordult és telibe nekirongyolt a falnak. Olyan volt, mint egy jelenet a Tom és Jerryből, és azon sem tudtam röhögni soha. Azután meg mondom jöjjön már be, mert megnézném nincs e valami baja. Bejön, lefekszik a nappaliba az ajtó mögé. Elalszik, álmában a lábával elrúgja az ajtót, ami nyikordul egyet, ettől felriad és lefejeli a visszacsapódó ajtót. Akkor még szerencse, hogy azért vittem be, hogy ne legyen baja. Mondjuk ez a kutya szerintem elpusztíthatatlan. Engem ha fele ennyi trauma ért volna mint őt már nem élnék. Maddox is hasonlókat szokott bénézni, csak a kettő közt az a különbség, hogy Flesh mindezt több száz km/órával teszi, mint egy tornádó, míg Medi inkább egy lágy tavaszi szellő összeszart bokával.
Visszatérve:
Maddox továbbra is konzervatív kezelésben részesül, vagyis Trocoxil kúrát kap, meg támogató táplálék-kiegészítőket váltva, most éppen C11 Complex porc és ízületvédőt. Synoquin volt előtte. Ha a Trocoxil kúrának vége kell egy kis szünetet tartani, és utána elvileg lehet ismételni, de előtte nézetek neki egy máj értéket, nehogy végül a mája károsodjon a gyógyszerektől.
Műttetni biztos nem fogom, ezt most is így gondolom túl idős már egy ekkora műtéthez. S bár nekem nem szokott parám lenni a kutyák altatástól, 8 éves kor felett azért már aggódok kicsit. És inkább legyen egy kicsit sántítós kutyám, mint egy halott. Nem látom, hogy olyan elképesztő nagy fájdalmai lennének, de tudom, hogy ez is megtévesztő. A collie elképesztő módon tudja leplezni a fájdalmát. Emlékszem Sophienak voltak olyan vérvizsgálati eredményei, ami alapján már halottnak kellett volna lennie, de ő élt és futott mint a gép. Pedig több orvos is mondta, hogy kizárt, hogy ilyen vese-paraméterekkel ne legyenek fájdalmai. Mindegy erre most nem is akarok gondolni. Maddox hála az égnek jól van, Bence rendszeresen nézni, én is folyton figyelem, vigyázok rá, nem engedem terhelni. Így most nagyjából stagnál.  

UI:
Tegnap a legnagyobb dzsuvában mentem az állatorvoshoz, és mivel a kutya a földön jött mellettem (milyen meglepő adalék nem?) tiszta sár lett a lába. Azután nézem a röntgenfelvételeket, Bence ezerrel mondja mit lát, én meg közben azt nézem, az ott frankón a kutya szőre a röntgenen? Mondja Bence igen, mivel a sáros szőr az apró kavicslerakódások miatt látszik a felvételeken. Bazi jól néz ki egyébként, tiszta mint egy modern műalkotás.

Na ennyi volt Eszti, úgyhogy ne izgulj, egyelőre minden rendben van Medivel! És addig amíg találkoztok, itt van néhány igen bensőséges kép róla :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése