2016. november 15., kedd

Prepozíció

Grafomániám ma úrrá lett rajtam, és most folyamatosan van valami mondanivalóm is. Miután úgy érzem, hogy kedves kollegám Zoli jóval többet tud a colliek ügyes-bajos dolgairól mint szeretne, úgy döntöttem nem kínzom tovább ezzel és inkább ide írom a gondolataimat. Szóval, első körben, többek kérdésére válaszolva;
Dasha mint már említettem busszal utazott ide. Nem menetrendszerű járaton, hanem a tenyésztőjének egy ismerőse (szintén tenyésztő) hozta el nekünk némi ellenszolgáltatásért cserébe. Hogy mindenről lerántsuk a leplet, egy kutya utaztatása profi szállítócégen keresztül (mondjuk repülővel) embertelen sokba kerül. Néha többe mint maga a kutya (esetünkben a szállítás kb. 1500 Euró lett volna). Ezt a plusz költséget már csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, ezért jönnek az alternatívák. Van ilyen FB csoport is, ami kifejezetten ezért jött létre. Dasha utazása előtt én is felvettem itt a kapcsolatot egy magyar-orosz tenyésztővel, aki gyakran jár Budapest-Moszkva útvonalon. Már majdnem meg is állapodtunk, amikor Dasha tenyésztője mondta, hogy a Fehova kiállításra jön orosz ismerőse, aki szívesen elhozza a kutyát kb. fele annyiért, mint az előző ajánlat. Ez a megoldás bizonyult a legegyszerűbbnek és a legolcsóbbnak, ami a kutya folyamatosan emelkedő ára mellett igen fontos szempont lett.
Dasháért Zuglóba kellett menni, kb. 10 percnyire tőlem kocsival. Egy szálloda volt megadva érkezési címnek. Ott a portánál érdeklődtem, mire mondta a recepciós, hogyha azt a kutyás orosz hölgyet keresem, akkor szemben a nagy parkolóban. Egy hatalmas busz állt ott, tényleg óriási, emeletes. Körülötte rengeteg kutya, főleg akiták. Kiderült, hogy nagyon sok orosz tenyésztő küldött így kutyát, kihasználva a Fehovát. Angolul senki nem beszélt, a kommunikáció kezdetben így kissé nehézkes volt. Én a collie-collie szó ismételgetésével próbáltam kérdezgetni, hogy melyik a mi kutyánk, hol van. Rengeteg kutya volt a buszon is. Ketrecek egymásra pakolva. Ne úgy képzeljük el azért, mint egy szaporítótelepet. Nem volt koszos, vagy ilyenek, de azért látszott, hogy minden helyet alaposan kihasználtak. Dasha méretének megfelelő ketrecben volt, teljesen letakarva egy anyaggal, pont a kerék fölött. A buszon elég nagy zaj volt, zene szólt, emberek kiabáltak, kutyák nyüszögtek. Majdnem két napig utazott így. Azt hiszem az volt az a pillanat, amikor megértettem azokat a francia tenyésztőket, akik ragaszkodnak a személyes elvitelhez, és nem engedik így utazni a kutyát. Ismerve a collie lelkületét, kicsit aggódtam is, hogy nem viselte e ez így túlságosan a kutyát. És de. Csórikám ott élt valahol Oroszországban, az életbe szerintem a lábát ki nem tette a kertből, majd egyszer csak olyan 3 hónaposan felcsapták erre a buszra, letakarták, oszt hajrá. Majdnem 2 napig utazott így. Erősen kétlem, hogy ez idő alatt bárki foglalkozott volna azzal, hogyan érzi magát a kutya.
Nagy valószínűséggel ennek következménye az, hogy emberekkel, más állatokkal problémája nincs, de a motor, autó az kiveri a biztosítékot. Nem ha benne ül (bár azt se annyira komálja, de azért elvan), hanem ha felbőg mellette a motor. Ezért vittük be a városba, hogy ezeket a szorongásokat oldjuk olyan kutyák társaságában, akinek ez nem okoz gondot. Majd még biztos hozzuk.
Ez az autós, motoros probléma sajnos a kiállítási karrierjét is erősen befolyásolja a kutyának. Ki a fene akar azon parázni egy kiállításon egész nap, hogyha valaki éppen beparkol mellettünk bírálat, akkor keresztet vethetünk arra a napra.
Szóval részletekbe menően ez történt, ami miatt még most is szívunk tulajdonképpen. Elsősorban Ági, aki hősiesen küzd, és mindent megtesz a kutyáért. Azért az, hogy sikerült úgy több órát sétálni a kutyával a belvárosban, hogy nem rángatott, nem húzott, szerintem jó előjel, de még sok meló lesz benne.   
Az, hogy Yzma városi collie (amiről egy kis dalt is írtunk Zolival :-) hatalmas aduász. Egy belvárosban élő kutya már kiskorától nagyon ingergazdag környezetnek van kitéve. Yzma gond nélkül közlekedik bármilyen járművel, bárhol, bármikor. Nem érdekli a szirénázó mentő konvoj, se az embertömeg, se a tőle egy méterre dübörgő villamos. A cél az, hogy Dashát kicsit Yzmásítsuk ilyen szempontból.

Na most ennyi jött ki hirtelen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése